Planteliv og dyreliv i Rwanda

Fjellgorilla, Gorilla beringei beringei, lever i skog-/fjelltrakter i Rwanda, DR Kongo og Uganda.

Artikkelstart

Fjellkjeden mot vest er det eneste stedet i Rwanda der det ennå finnes regnskog. Over cirka 2000 meter over havet vokser bambuskratt. I nordøst og i de sentrale områdene er det gressavanne med spredte vortemelkarter og tornete trær. I sørøst er det store papyrussumper som forandrer utseende etter hver flomperiode.

Uroligheter og befolkningseksplosjon utgjør en konstant trussel for landets i utgangspunktet meget rike dyreliv. Spesielt fjellgorillaens skjebne er usikker. For øvrig er primatene representert ved galagoer, marekatter og kolobusaper. Nasjonalparken Akagera er i faresonen, men huser fortsatt elefant, sebra, kafferbøffel, svart hesteantilope og flere andre antiloper. Leopard, små kattedyr, snikekatter, skjelldyr og flaggermus har vid utbredelse. I tett vegetasjon i sumper lever antilopen sitatunga og den underlige storkefuglen treskonebb.

Mer enn 700 fuglearter forekommer, blant annet turakoer, hornfugler, bylbyler, varslere, solfugler og vevere. Bietere, isfugler og råker utgjør et fargerikt innslag, og rovfuglene er representert ved en rekke gribber, ørner, hauker og falker.

Mange av landets minst 100 krypdyrarter, samt utallige edderkoppdyr og insekter, holder til i regnskogen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg