Plante- og dyreliv på Sri Lanka

Varaner. Båndvaran fra Sri Lanka. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Indisk elefant, Sri Lanka
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Nesten 70 % av Sri Lanka er skogkledt, med tropisk regnskog i lavlandet og fjellregnskog i høyereliggende områder. I de tørre delene av øya er det gress-savanne og tørketålende skog.

Dyregeografisk tilhører Sri Lanka den orientalske region. Faunaen har store likhetstrekk med Indias, bl.a. fordi det har eksistert landforbindelse med India under istiden. Noen dyr med stor utbredelse i India (gaurfe, nilgau, tiger) mangler på Sri Lanka, men øya har til gjengjeld mange endemiske arter (21 fugler, 75 krypdyr og 18 amfibier). Nesten 90 pattedyrarter forekommer. De største pattedyrene er indisk elefant (underart ceylonelefant), vannbøffel, aksis-, svine- og sambarhjort, villsvin og sjøkua dugong. Primatene hulman, ceylonlangur og ceylonmakak er vanlige. Leopard, tre mindre kattearter (jungelkatt, rustflekkatt, fiskerkatt), gullsjakal og den nattaktive leppebjørnen er karakteristiske rovdyr. Det finnes sju arter snikekatter, bl.a. manguster, sivetter og asiapalmemåren («toddykatt»), som er spesielt glad i gjærende palmesaft. Med stadig økende bebyggelse og utnyttelse av skogen forsvinner leveområdene for en rekke arter, bl.a. elefant og leopard, men de er fortsatt vanlige i de store nasjonalparkene.

430 fuglearter er registrert, minst 250 hekker. Tallrike vadefugler og ender er trekkgjester fra nord. Hegrer, storker, glenter, duer, råkefugler, gjøker, bladfugler og solfugler er karakteristiske arter.

Av øyas mer enn 80 slangearter regnes bare fem som dødelig giftige: kobra, to kraiter og to huggormer. Sumpkrokodille er ganske vanlig, men også den fryktede deltakrokodillen forekommer. Blant øglene er gekkoer (ofte i hus), skinker, agamer og varaner meget vanlige. Mer enn 50 arter ferskvannsfisk (14 endemiske) finnes, og dyrelivet i havet er rikt. Tallrike insekter og andre virvelløse dyr, mange av de minst 240 dagsommerfuglartene er store og fargesprakende.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg