Plante- og dyreliv på Seychellene

Seychellene har mange fine strender og et tropisk klima. Her fra øya La Dique. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Plantelivet på Seychellene har mest til felles med Madagaskars. Berømt er seycellpalmen, med de kjempestore, karakteristiske fruktene coco de mer. Denne arten sto i fare for å bli utryddet, og derfor ble øya Praslin fredet allerede i 1890.

Faunaen har tilknytning til den etiopiske region (Madagaskar) og den orientalske, og har en høy andel endemiske (stedegne) arter. Disse omfatter blant annet 2 flaggermusarter, 12 fuglearter, 2 slangearter, aldabrakjempeskilpadde, 7 ormepaddearter, 4 froskearter samt mange landsneglearter og billearter. Europeerne utryddet øygruppens krokodiller og sjøkuer, og innførte skadedyr som rotter og katter. Flaggermus er de eneste opprinnelige pattedyrene.

Krypdyrfaunaen omfatter kjempeskilpadder, noen øglearter (blant annet en kameleon) og to boaarter.

Mer enn 200 fuglearter er observert. De vel 50 artene som hekker på øyene omfatter blant annet seychellfalk, seychellparakitt og den svarte vasapapegøyen, som er valgt til landets nasjonalfugl. Øyene har mange sjøfugler, blant annet tropikfugler, suler, fregattfugler, sotterne, rosenterne og noddyer.

Mer enn 2500 korallarter, 320 bløtdyrarter og 200 fiskearter finnes i farvannet rundt øyene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg