Plante- og dyreliv på Madeira

Madeiramurfirfisle (Teira dugesi) fotografert i Funchal, Madeiria.
Madeiramurfirfisle
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Madeiradue er tilknyttet de gjenværende laurbærskogene på Madeira hvor det hekker ca 4-5000 par. Den er større og mer langstrakt enn ringdue, mangler hvite tegninger på hals og vinge og har en generelt dypere blåfarge.
Madeiradue, endemisk for Madeira
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Den overdådige vegetasjonen er av søreuropeisk karakter og omfatter mange endemiske arter. Av de en gang så store skogene (bl.a. laurbær), som har gitt øya sitt navn, finnes det ennå rester på nordkysten, mens sørkysten enten er oppdyrket eller plantet til med innførte furu-, eike- og eukalyptustrær.

De eneste naturlig forekommende landpattedyr er tre flaggermusarter, to med stor utbredelse på verdensbasis og en som også er vanlig på Kanariøyene. Brun- og svartrotte, husmus og kanin er innført. Mange hvaler, bl.a. sei-, finn- og bryde- og spermhval. Grindhval, tumler, delfin og hvitflekkdelfin er de vanligste delfinartene. Den utryddelsestruede middelhavsmunkeselen forekommer. Farvannet rundt Madeira er rikt på fisk, bl.a. populære sportsfisker som tunfisk og marliner. Mer enn 300 fuglearter er observert, minst 40 hekker årvisst. To endemiske arter – madeirapetrell og madeiradue – samt flere endemiske underarter, blant annet av bokfink og rødtoppfuglekonge. Kanariseiler og kanariirisk felles med Kanariøyene. Madeiramurfirfisle eneste naturlig forekommende krypdyr. Av mer enn 3000 virvelløse dyr som hittil er påvist, er minst 900 endemiske, bl.a. mange tusenbein, landlungesnegler og sommerfugler.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg