Plante- og dyreliv i Tunisia

Artikkelstart

Sør i Tunisia er det ørkenvegetasjon med enkelte oaser. Størsteparten av landet har busksteppe og gress-steppe med alfagress og et stort innslag av arter som tilhører middelhavsfloraen. I fjellene vokser korkeik og aleppofuru.

Nesten 80 pattedyrarter forekommer, men store arter som løve, gepard og mendesantilope har forsvunnet eller står på utryddelsens rand. Gullsjakal og rever forekommer i steppestrøk og ørkenstrøk. Atlasgaselle, damagaselle og hvitgaselle er truede, mens dorkasgasellen har noe større utbredelse.

Mer enn 390 fuglearter er observert, og nesten 190 av disse registrert hekkende. Hvitøyeand, hvithodeand og marmorand i innsjøer, og truede arter som middelhavsmåke (tidligere: audouinmåke) og eleonorafalk på øyer utenfor kysten i nord. Titusenvis av rovfugler, fordelt på 23 arter, samt stork og trane passerer over Kapp Bon under trekket. Av hekkende rovfugler kan nevnes åtselgribb, svartglente, ørnvåk, dvergørn, kongeørn, tårnfalk og slagfalk. Fire sandhøns, lerker, steinskvetter, steinspurv, ørkenspurv og trompeterfink i halvørkenområder og ørkenområder.

Krypdyrfauna på nesten 70 arter omfatter mange firfisler og flere giftige hoggormarter. Skorpioner er dessuten vanlige. Bare 8 amfibiearter forekommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg