Vegetasjonen i Tsjad er inndelt i øst-vestgående soner. I sør er det gress-savanne med høyt gress og spredte busker og trær. I sahelsonen går savannen gradvis over til steppe med tornete busker og andre tørketålende planter. I nord er vegetasjonen sporadisk, med noen få arter som er tilpasset det harde ørkenklimaet, foruten enkelte oaser.

Det er få store pattedyr i ørkenområdene: sjakaler, hyener, sabelantilope, dorkasgaselle og damagaselle. Klippegrevlinger og mankesau har tilhold i tørre fjellområder. Dyrelivet i sør er noe rikere, med blant annet elefant, jordsvin, vortesvin, sjiraff, antiloper, løve, leopard og gepard.

Fuglelivet er ganske rikt, med struts, sekretærfugl, trapper og sandhøns i åpne områder, og hegrer, storker, ibiser, ender og vadefugler ved Tsjadsjøen og i elvene. Mange arter er trekkgjester fra Europa. Glenter, gribber, ørner, hauker og falker er vanlige. I alt 600 fuglearter er observert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg