Namibia

Namibia. Nordøst for byen Keetmanshoop finnes en fredet forekomst av det meget sjeldne Kokerbomes-treet, en aloeart som kan bli opptil åtte meter høy. Grenene blir uthulet og brukt som pilekogger. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Giraffa camelopardalis

Giraffa camelopardalis, sjiraff. Foto fra: Etosha, Namibia

Namibia har et rikt plante- og dyreliv.

Flora

Floraen er rik på stedegne (endemiske) arter, blant annet den merkverdige nakenfrøede Welwitschia. I sør og vest er det ørken og halvørken. Vegetasjonen er sparsom: Tornete trær og busker dominerer sammen med sukkulenter, blant annet Aloe-arter og vortemelk-arter. Lengst i sør er floraen rikere, med blant annet middagsblomst og Pelargonium. I nordøst er det savanne med gressarter, akasier, palmer og apebrødtrær.

Fauna

Namibia har et rikt dyreliv, med 250 pattedyrarter, 215 krypdyrarter og mer enn 30 amfibiearter. Nasjonalparken Etosha har en elefantbestand på 2000 dyr, løve, sjiraff, sebra, eland og mange andre antilopearter. En betydelig del av verdens spissneshornbestand finnes i Namibia. Av pattedyr ellers kan nevnes leopard, skaberakksjakal, hyenehund, jordulv, vortesvin og jordsvin. I tørre strøk lever blant annet oryx, springbukk og struts. Ørkenområdene har dessuten noen av verdens mest varmetålende og tørketålende insektarter, blant annet ørkenmaur og skyggebiller i slekten Onymacris.

Mer enn halvparten av de 40 krypdyrene i Namibørkenen er stedegne (endemiske). Gekkoer er spesielt rikt representert.

Nesten 650 fuglearter er observert. Rovfugler er vanlige, blant annet sekretærfugl, 5 gribbearter og 14 ørner – blant annet gjøglerørn, flodørn og kampørn. Trapper, sandhøns og lerker er karakteristiske for tørre områder. Musfugler, råker, svaler, varslere og vevere har vid utbredelse. Også fuglelivet langs kysten er rikt: kappingvin, kappsule, skarver, måker og terner. Her finnes også kolonier av sørafrikapelssel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg