Plante- og dyreliv i Namibia

Namibia. Nordøst for byen Keetmanshoop finnes en fredet forekomst av det meget sjeldne Kokerbomes-treet, en aloeart som kan bli opptil åtte meter høy. Grenene blir uthulet og brukt som pilekogger. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Giraffa camelopardalis, sjiraff. Foto fra: Etosha, Namibia

Floraen er rik på stedegne (endemiske) arter, bl.a. den merkverdige nakenfrøede Welwitschia. I sør og vest er det ørken og halvørken. Vegetasjonen er sparsom, tornete trær og busker dominerer sammen med sukkulenter, bl.a. Aloe- og vortemelk-arter. Lengst i sør er floraen rikere med bl.a. middagsblomst, og Pelargonium. I nordøst er det savanne med gressarter, akasier, palmer og apebrødtrær.

Rikt dyreliv med 250 pattedyr-, 215 krypdyr- og mer enn 30 amfibiearter. Nasjonalparken Etosha har en elefantbestand på 2000 dyr, løve, sjiraff, sebra, eland og mange andre antilopearter. En betydelig del av verdens spissneshornbestand finnes i Namibia. Av pattedyr ellers kan nevnes leopard, skaberakksjakal, hyenehund, jordulv, vortesvin og jordsvin. I tørre strøk lever bl.a. oryx, springbukk og struts. Ørkenområdene har dessuten noen av verdens mest varme- og tørketålende insektarter, bl.a. ørkenmaur og skyggebiller i slekten Onymacris. Mer enn halvparten av de 40 krypdyrene i Namibørkenen er stedegne (endemiske), gekkoer er spesielt rikt representert. Nesten 650 fuglearter er observert. Rovfugler er vanlige, bl.a. sekretærfugl, 5 gribbearter og 14 ørner – bl.a. gjøglerørn, flodørn og kampørn. Trapper, sandhøns og lerker er karakteristiske for tørre områder; musfugler, råker, svaler, varslere og vevere har vid utbredelse. Også fuglelivet langs kysten er rikt: kappingvin og -sule, skarver, måker og terner. Her finnes også kolonier av sørafrikapelssel.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg