Plante- og dyreliv i Mauritania

Panthera leo, løve

Artikkelstart

Vegetasjonen i Mauritania er nedbøravhengig, og forandres derfor gradvis fra sør mot nord. I sør er det savanne med gressarter og spredte apebrødtrær. Den går gradvis over i Sahel-beltet, der vegetasjonen er steppepreget og ikke lenger sammenhengende. Her er trær sjeldne, bortsett fra spredte akasier. Floraen består ellers av tornete busker og vortemelkarter samt ettårige gress og urter, som spirer i år med rikelig nedbør. I nord er det ørken der vegetasjonen mangler, unntatt i oaser og noen wadier, som er uttørkede elveleier som bare unntaksvis eller periodisk fører vann.

Storviltbestanden er kraftig redusert på grunn av jakt. Mendesantilopen (addax) er det eneste store pattedyret i sandørkenen. På stepper og i halvørken lever struts, leopard, vortesvin og gaseller. Antiloper, elefant og løve finnes på savannen lengst i sør.

Mer enn 550 fuglearter er observert. Mer enn en million vadefugler overvintrer ved Banc d'Arguin lengst nord på Atlanterhavskysten. Dyrelivet er også rikt i Diawling nasjonalpark ved elven Senegal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg