Plante- og dyreliv i Fransk Guyana

Artikkelstart

Fransk Guyana ligger på nordkysten av Sør-Amerika, og rundt 80 prosent av av landet er dekket av tropisk regnskog. Langs kysten vokser mangrove.

Landet har et rikt dyreliv av samme type som i Surinam og det nordlige Brasil. Søramerikatapir, spydhjorter og jaguar er de største av landets vel 190 pattedyrarter. Rovdyrene omfatter også kattene ozelot og jaguarundi, samt krabbebjørn, nesebjørn og flere mårdyr.

Maurslukere, beltedyr, dovendyr, pungrotter og en rekke gnagere og flaggermus er også vanlige. Apene er representert ved kloaper, som gullhåndtamarin, og kapusineraper som ekornape, grå ullape, svartklamreape og hvithodesaki.

Mer enn 700 fuglearter er observert. Tinamuer, duer, papegøyer, kolibrier, trogoner, tukaner og tyranner er karakteristiske – og artsrike – familier. Av de mange rovfuglartene kan nevnes konge-, kalkun- og svartkondor, snegleglente, hvitvåk, veivåk og gribbkarakara. Dessuten finnes 160 krypdyrarter og 110 amfibiearter.

Mer enn 450 fiskearter er registrert i fersk- og brakkvann. Basse-Mana i nordvest er en av verdens viktigste yngleplasser for havlærskilpadde og av stor betydning for grønn havskilpadde og bastardskilpadde. Her finnes også sjøkuen amerikamanat og store mengder ender og andre våtmarksfugler som hegrer, storker og ibiser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg