Pituffik lufthavn (Thule Air Base)

Av .

Pituffik lufthavn er en militær og sivil lufthavn nordvest på Grønland. Lufthavnen ligger i Qaasuitsup kommune. Den sivile rutetrafikken ved lufthavnen utføres av Air Greenland. Pituffik i Qaanaaq-området har vært mer eller mindre bebodd i rundt 4 500 år av grupper paleo-eskimoer, og i senere tid Thule-inuitter som alle opprinnelig kom fra Canada

Faktaboks

Også kjent som

Thule Air Base

Militær base

Lufthavnen var opprinnelig en amerikansk flybase, Thule Air Base, som ble anlagt av US Air Force omtrent seks kilometer fra inngangen til North Star Bay, Bylot Sound på Grønlands nordvestkyst. Området som ble valgt lå nær Dundas (det danske navnet for Pituffik), som er en tidligere handelsplass, grunnlagt i 1910 av den danske polarforsker Knud Rasmussen.

Flyplassen og basen ble bygd av den amerikanske regjering i 1951, under total hemmeligholdelse med kodenavnet «Blue Jay». Innbyggerne i byen ble i 1953 tvangsflyttet til en nybygget landsby rundt 130 kilometer lenger nord, dagens Qaanaaq tettsted.

Basen var planlagt som tankstasjon for langtrekkende bombefly, med rullebane på 3000 meter, verksteder, telekommunikasjonssenter, kraftanlegg, sykehus med mer. Hovedfunksjonen til Thule Air Base under den kalde krigen var å overvåke og forsvare luftrommet over Nordpolen og det arktiske området. I perioder var det mer enn 10 000 mennesker knyttet til basen. I slutten av 1990-årene var tallet redusert til rundt 800, og av disse var omtrent 200 amerikanske soldater. En varslingsstasjon for ballistiske missiler var ferdig i 1961.

Anlegget driftes i dag av USAs Air Force Space Command. Hovedoppgaven er å koordinere og delta i USAs militære innsats, og å overvåke verdensrommet og mulige trusler i form av interkontinentale missiler.

Ulykke med atombombe

Den 21. januar 1968 havarerte et Boeing B-52 bombefly på isen like i nærheten av lufthavnen. Flyet hadde fire atombomber om bord, og alle ble ødelagt i brannen som oppsto. Om lag 700 danske og amerikanske mannskaper jobbet under farlige forhold under redningsaksjonen, uten verneutstyr. Mye av hendelsesforløpet er unntatt offentlighet, men i 1987 uttalte sjefskonsulent Kåre Ulbak ved Statens institutt for strålingshygiene, at Danmark fulgte opp og studerte Thule-arbeidernes helse, og det var ikke funnet tegn på økt dødelighet eller kreft.

Begrenset sivil drift

Lufthavnen har begrenset sivil drift, operert av flyselskapet Air Greenland. For å reise til Pituffik lufthavn må man søke og få tillatelse fra Riksombudsmannen på Grønland, eller det danske Utenriksdepartementet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg