Thule Air Base av /Wikimedia Commons. CC0 Public Domain

Pituffik lufthavn (Thule Air Base)

Av .
Lisens: CC0

Pituffik lufthavn er en militær og sivil lufthavn på det nordvestligste Grønland. Lufthavnen ligger i Qaasuitsup kommune. Den sivile rutetrafikken ved lufthavnen utføres av Air Greenland.

Pituffik i Qaanaaq-området har vært bebodd i ca. 4 500 år. Paleo-eskimoer emigrerte fra Canada, og sammen med inuitter ble det dannet en landsby på vestkysten av Grønland.

Militær base

Av .
Lisens: CC0

I 1951 startet US Air Force byggingen av Thule Air Base ved Pituffik. Innbyggerne i byen ble i 1953 tvangsflyttet til en nybygget landsby ca. 130 kilometer lenger nord. Hovedfunksjonen til Thule Air Base under den kalde krigen var å overvåke og forsvare luftrommet over Nordpolen og det arktiske området.

Anlegget driftes idag av USAs Air Force Space Command. Hovedoppgaven idag er å koordinere og delta i USAs militære innsats, og å overvåke verdensrommet og mulige trusler i form av interkontinentale missiler.

Ulykke med atombombe

21. januar 1968 havarerte et Boeing B-52 bombefly på isen like i nærheten av lufthavnen. Flyet hadde fire atombomber om bord, og alle ble ødelagt i brannen som oppsto. Ca. 700 danske og amerikanske mannskaper jobbet under farlige forhold under redningsaksjonen, uten verneutstyr. Mye av hendelsesforløpet er unntatt offentlighet, men i 1987 uttalte sjefskonsulent Kåre Ulbak ved Statens institutt for strålingshygiene, at Danmark fulgte opp og studerte Thule-arbeidernes helse, og det var ikke funnet tegn på økt dødelighet eller kreft.

Begrenset sivil drift

Lufthavnen har begrenset sivil drift, operert av flyselskapet Air Greenland. For å reise til Pituffik lufthavn må man søke og få tillatelse fra Riksombudsmannen på Grønland, eller det danske Utenriksdepartementet.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg