Pituffik lufthavn (Thule Airbase)

Lufthavnsanlegg i det nordvestligste Grønland, som delvis disponeres av USA's forsvarsmakt, US Air Force. Lufthavnen ligger i Qaasuitsup kommune, en administrativ enhet som først ble opprettet i 2009. Den sivile virksomheten ved lufthavnen og i samfunnet omkring lufthavnen, driftes av det dansk/grønlandske selskapet Greenland Contractors, som i oktober 2005 inngikk en 10-årig kontrakt for oppgavene. I 1992 ble basen overdratt til det grønlandske hjemmestyre.

Air Greenland trafikkerer lufthavnen, både i regelbundet rute og i charteroppdrag.

Lufthavnen har begrenset, sivil trafikk. De militære installasjoner driftes av USA's Air Force Space Command, med primær oppgave å koordinere og delta i USA's militære innsats og overvåking av verdensrommet og av mulige trusler i form av interkontinentale missiler. USA's aktivitet på basen styres av 821. Air Base Group.

Befolkningen som tidligere bodde på området for basen, ble tvangsflyttet da byggingen begynte i 1951. I 1968 havarerte en Boeing B-52 langdistanse bombefly like i nærheten av lufthavnen. Flyet hadde atomvåpen om bord. Forholdet påførte befolkningen og naturen skader.

Passasjerer (inkl. transitt) 2010: (ikke oppgitt). Flybevegelser per år: >3.000 ICAO: BGTL, IATA: THU. Rullebane : 08 / 26, 3.047 m (Rullebanen er hvit for å hindre at solen varmer opp belegningen så permafrosten smelter).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.