Piratpartiet er et norsk parti som ble stiftet i 2012 og som deltok ved stortingsvalget 2013 og 2017. Partiet stilte liste i alle fylker begge ganger. Det oppnådde ca. 3 300 stemmer og 0,1 prosent i 2017, mot ca. 9 900 stemmer og 0,3 prosent i 2013.

Partileder fra 2015 er Tale Haukbjørk Østrådal fra Kristiansand.

Piratpartiet er del av en internasjonal bevegelse med utspring i unge internettbrukere. Partiet ønsker å ta i bruk internettets store muligheter, med færrest mulig begrensninger og reguleringer fra det offentlige. Slik sett er Piratpartiet en ungdoms- og protestbevegelse. Partiet ser internettet som et middel til å styrke demokratiet. Det ønsker blant annet å tillate anonyme ytringer på nettet, uten begrensninger. Kampen mot datalagringsdirektivet er ellers en hovedsak.

I kampen for økt personvern, som også står sentralt i Piratpartiets idégrunnlag, er det derimot ønskelig å styrke det offentlige Datatilsynet ved å gi det reell mulighet til å kalle tilbake konsesjoner og kreve full sletting av personopplysninger. Partiet vil også begrense private aktørers muligheter til å få adgang til sensitiv informasjon som er registrert i offentlige databaser. Det gjelder for eksempel i forsikringssaker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.