Piratpartiet

Piratpartiets logo
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Piratpartiet er et norsk politisk parti som ble stiftet i 2012. Ved stortingsvalget 2021 fikk Piratpartiet cirka 2 300 stemmer (0,1 prosent), mot cirka 3 300 stemmer ved stortingsvalget 2017.

Ved fylkestingsvalget i 2019 stilte partiet liste i fire fylker og fikk 3 438 stemmer (0,1 prosent). Det stilte også liste ved kommunevalget i Oslo og Bergen og fikk totalt 908 stemmer.

Partileder fra 2020 er Svein Mork Dahl.

Kjernesaker

Piratpartiet er del av en internasjonal bevegelse med utspring i unge internettbrukere. Partiet ønsker å ta i bruk internetts store muligheter, med færrest mulig begrensninger og reguleringer fra det offentlige. Slik sett er Piratpartiet en ungdoms- og protestbevegelse. Partiet ser internett som et middel til å styrke demokratiet. Det ønsker blant annet å tillate anonyme ytringer på nettet, uten begrensninger. Kampen mot datalagringsdirektivet er ellers en hovedsak.

I kampen for økt personvern, som også står sentralt i Piratpartiets idégrunnlag, er det derimot ønskelig å styrke det offentlige Datatilsynet ved å gi det reell mulighet til å kalle tilbake konsesjoner og kreve full sletting av personopplysninger. Partiet vil også begrense private aktørers muligheter til å få adgang til sensitiv informasjon som er registrert i offentlige databaser. Det gjelder for eksempel i forsikringssaker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Marcus Myge

Piratpartiets logo er ikke under begrenset gjenbruk. Men ligger under CC/BY-SA 4.0 lisens.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg