Piran

Badebyen Piran ved adriaterhavskysten. Middelhavsklimaet og det pittoreske miljøet her tiltrekker mange turister i sommerhalvåret. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Piran er en by i Slovenia, på nordvestkysten av halvøya Istra ved Adriaterhavet, 20 kilometer sørvest for Trieste. Byen har 3733 innbyggere (2019).

Faktaboks

Uttale
pirˈan
Også kjent som
italiensk Pirano

Næringsliv

Turisme er den viktigste næringsvirksomheten i byen. Mange turister kommer på dagsturer fra Ljubljana, som er 122 kilometer nordøst for Piran. Det er også besøkende fra nabobyene Portorož og Izola, samt fra Trieste. Om sommeren er det fergeforbindelse mellom Piran og Venezia.

I begynnelsen av det 19. århundre var det tre skipsverft i byen. Disse verftene ble i 1951 slått sammen til et selskap, som i 1974 flyttet virksomheten til byen Izola, åtte kilometer nordøst for Piran.

Kultur og utdanning

Domkirken er fra 1317–1617 med kampanile og befestningstårn. I 1954 ble det etablert et sjøfartsmuseum i Piran, hvor det også er et maritimt biologisk senter. Byen har en egen seilskole.

Historikk

Byen var den italienske fiolonisten, komponisten og teoretikeren Giuseppe Tartinis fødeby. Piran var et viktig støttepunkt og handelsby i middelalderen. Byen tilhørte Venezia til 1797 og var en del av Italia i perioden 1919–1947.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg