Pipin den lille

Faktaboks

Pipin den lille

Pipin den yngre

Født
714
Død
768
omtrentlig fødselsår
Pipin den lille

Artikkelstart

Pipin den lille var frankernes konge fra 751 til 768. Pipin den lille var sønnesønn av Pipin av Herstal, sønn av Karl Martell og far til Karl den store.

Fra 741 var Pipin den lille major domus over den vestlige og sørlige del av Frankerriket, mens broren Karloman fikk de østlige delene; det østfrankiske rike. Da Karloman og den regjerende Merovinger konge Childerik 3 gikk i kloster i 747, ble Pipin hersker over hele Frankerriket, og i 751 ble han valgt til frankernes konge.

Pavens støtte spilte i denne forbindelse en stor rolle og bidro til å legitimere det nye dynastiet. I 754 ble Pipin salvet i St. Denis av pave Stefan 2. Pavemakten fikk som vederlag hjelp av frankiske våpen mot langobardene, som ble slått av Pipin i 754 og 756. Gjennom den frankiske intervensjonen i Italia ble grunnlaget lagt for den såkalte Kirkestaten. Pipin utvidet siden det frankiske riket i sør, erobret Narbonne og invaderte Akvitania. Pipin kjempet ustanselig mot skasiske angrep i øst, men måtte etterlate deres underkastelse til sine etterfølgere. Pipin den lille døde i 768 og ble etterfulgt av sine søner Karl (den framtidige Karl den store) og Karloman.

Alliansen mellom Pipin og pavemakten var en av de epokegjørende begivenhetene i Vest-Europas middelalderhistorie og dannet en av de viktigste forutsetninger for den sterke kongemakten under de første karolingerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg