Pietro Frosini

Faktaboks

Pietro Frosini

Pietro Giuffrida

uttale:
frosˈini
født:
9. august 1885, Mascalucia, Catania, Italia
død:
29. september 1951, New York, USA

Pietro Frosini var en amerikansk trekkspiller og komponist av italiensk herkomst. Han regnes – sammen med for eksempel brødrene Guido og Pietro Deiro – som en av sin tids fremste på sitt instrument og bidro sterkt til å øke trekkspillets lave status.

I barndommen spilte Frosini først og fremst populære klassiske komposisjoner på trekkspillet, men måtte bytte til kornett for å kunne studere ved et konservatorium. Etter studier i Catania og Milano fikk han jobb i et britisk marinekorps.

I 1905 emigrerte Frosini til USA og ble snart – nå igjen på trekkspill – en stjerne i det blomstrende vaudeville-miljøet. Han begynte å publisere egne verk som var både underholdende og teknisk krevende og var en av de første som spilte inn trekkspillmusikk. Senere i livet var han bosatt i New York, underviste, spilte trekkspill på radio og komponerte.

Totalt er det mer enn 200 komposisjoner igjen etter ham. I mange av dem brukes det belgeristing for å produsere en tremoloeffekt, en teknikk Frosini var kjent for. Foruten å skrive trekkspillkomposisjoner som Olive Blossoms, Love Smiles eller The Jolly Caballero som fortsatt spilles, utvidet han instrumentets repertoar ved å arrangere kjente klassiske komposisjoner for trekkspill.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Belfiore, Maddalena (1953): Frosini's System of Bellows Shake. New York: O.Pagani and Bros. Inc
  • Flynn, Robert; Davison, Edwin og Chavez, Edward (1992): The Golden Age of the Accordion. Schertz, Texas: Flynn Associates Publishing Co.
  • Jacobson, Marion (2012): Sqeeze this!: a cultural history of the accordion in America. Urbana, Chicago and Springfield: University of Illinois Press
  • Ohlander, Gunnar M. (1990): Pietro Frosini, Dragspelets Trollkarl. Stockholm: Frosinisällskapet
  • Triggs, Bruce (2019): Accordion Revolution. A People's History of the Accordion in North America from the Industrial Revolution to Rock and Roll. Vancouver: Demian & Sons Publications

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg