Pietro Frosini

Faktaboks

Pietro Frosini

Pietro Giuffrida

Uttale
frosˈini
Født
9. august 1885, Mascalucia, Catania, Italia
Død
29. september 1951, New York, USA
Pietro Frosini

Artikkelstart

Pietro Frosini var en amerikansk trekkspiller og komponist av italiensk herkomst. Han regnes – sammen med for eksempel brødrene Guido og Pietro Deiro – som en av sin tids fremste på sitt instrument og bidro sterkt til å øke trekkspillets status.

I barndommen spilte Frosini først og fremst populære klassiske komposisjoner på trekkspillet, men måtte bytte til kornett for å kunne studere ved et konservatorium. Etter studier i Catania og Milano fikk han jobb i et britisk marinekorps.

I 1905 emigrerte Frosini til USA og ble snart – nå igjen på trekkspill – en stjerne i det blomstrende vaudeville-miljøet. Han begynte å publisere egne verk som var både underholdende og teknisk krevende og var en av de første som spilte inn trekkspillmusikk. Senere i livet var han bosatt i New York, underviste, spilte trekkspill på radio og komponerte.

Totalt er det mer enn 200 komposisjoner igjen etter ham. I mange av dem brukes det belgeristing for å produsere en tremoloeffekt, en teknikk Frosini var kjent for. Foruten å skrive trekkspillkomposisjoner som Olive Blossoms, Love Smiles eller The Jolly Caballero som fortsatt spilles, utvidet han instrumentets repertoar ved å arrangere kjente klassiske komposisjoner for trekkspill.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Belfiore, Maddalena (1953): Frosini's System of Bellows Shake. New York: O.Pagani and Bros. Inc
  • Flynn, Robert; Davison, Edwin og Chavez, Edward (1992): The Golden Age of the Accordion. Schertz, Texas: Flynn Associates Publishing Co.
  • Jacobson, Marion (2012): Sqeeze this!: a cultural history of the accordion in America. Urbana, Chicago and Springfield: University of Illinois Press
  • Ohlander, Gunnar M. (1990): Pietro Frosini, Dragspelets Trollkarl. Stockholm: Frosinisällskapet
  • Triggs, Bruce (2019): Accordion Revolution. A People's History of the Accordion in North America from the Industrial Revolution to Rock and Roll. Vancouver: Demian & Sons Publications

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg