Piet Hein

Faktaboks

Piet Hein
Uttale
hain
Født
16. desember 1905, København, Danmark
Død
17. april 1996, Middelfart, Danmark

Piet Hein. Foto fra 1968.

Av /NTB Scanpix ※.

Et av Piet Heins gruk, som han skrev under pseudonymet Kumbel Kumbell.

Av / ※.

Artikkelstart

Piet Hein var en dansk lyriker, matematiker, ingeniør og oppfinner. Han studerte kunst ved Konsthögskolan i Stockholm og naturvitenskap ved Københavns Universitet, og utga blant annet diktsamlingene Vers i Verdensrummet (1942), Vers af denne Verden (1948) og en rekke andre samlinger.

Heins lyrikk er klar og presis i formen, og innholdet hviler på et panteistisk og evolusjonistisk livssyn. Han har blitt mest kjent for sine samlinger Gruk, epigrammatiske smådikt som han har utgitt siden 1940 under pseudonymet Kumbel Kumbell. I disse versene formulerer han ofte det allmenngyldige på en pregnant og overraskende måte. Bøkene er illustrert med vignetter av ham selv, og er oversatt til en rekke språk.

Hein arbeidet også som formgiver, og er i den forbindelse mest kjent for å ha oppfunnet den geometriske formen superellipse, som han skapte til utformingen av Sergels torg i Stockholm. Superellipsen er senere brukt til formgivningen av så vel olympiastadion i Mexico by som moderne møbler. Designproduktene hans preges av ønsket om å skape en harmonisk form ut fra en tilsynelatende polaritet, slik superellipsen er en sammensmelting av sirkelen og rektangelet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg