Pierre-Charles l’Enfant

Faktaboks

Pierre-Charles l’Enfant
født:
2. juli 1754, Paris, Frankrike
død:
14. juni 1825, Maryland, USA
Pierre Charles L'Enfants byplan for Washington fra 1792.
Av .

Pierre-Charles l’Enfant var en franskfødt arkitekt, ingeniør og byplanlegger, mest kjent for å ha blitt engasjert av president George Washington for å planlegge USAs hovedstad Washington.

Bakgrunn

L'Enfant ble utdannet i Paris i 1776. Han vervet seg deretter i USAs hær, og ble in­geniørmajor her i 1783. Han vendte tilbake til Paris, men reiste året etter igjen til New York, hvor han slo seg ned. Her istandsatte han blant annet byens gamle rådhus som føderal bygning og tegnet også det store Morris House i Philadelphia (1794).

Byplanlegging

President George Washington engasjerte ham i 1791 for å planlegge USAs hovedstad Washington. L’Enfant anvendte trekk fra flere europeiske byer i sin plan, som var en rektangulær nettverksplan med kvartaler av varierende størrelser, og med brede diagonale avenyer. I knutepunktene var det satt av plass for monumenter og fon­tener. Planen tok hensyn til eksiste­rende høy­dedrag og fremtidige kom­mu­ni­kasjonsbehov.

L’Enfant mistet oppdraget i 1792, vesentlig fordi han hadde gitt ordre til at huset til en ledende bor­ger, Daniel Carroll, måtte rives. Men L’En­fants plan ble likevel i hovedsak fulgt, selv om by­veksten var langsom: 70 år etter grunnleg­­gelsen gresset griser fremdeles langs byens ho­vedgate og byens nygotiske nasjonalkatedral – som var en del av de opprinnelige planene – ble påbegynt først i 1907 og ferdigstilt så sent som i 1990.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg