Pico i Asorene

Pico sett fra sør, med Portugals høyeste fjelltopp over skyene.
Pico sett fra Den internasjonale romstasjon.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

Pico i Asorene er en øy i den portugisiske øygruppen Asorene i Atlanterhavet. Pico er 17,5 kilometer sør for øya São Jorge og sju kilometer øst for øya Faial.

Faktaboks

Etymologi
Mountain peak
Også kjent som
Ilha do Pico

Øya har en lengde på 46,3 kilometer og en maksimum bredde på 16 kilometer. Med et areal 447 på kvadratkilometer er Pico den nest største øya i Asorene. Vulkanen Montanha do Pico er 2351 meter høy og det høyeste punkt i Portugal. Vulkanen hadde sitt siste utbrudd i 1720.

Pico har 15 500 innbyggere (2019). De største byene er hovedstaden Madalena på vestkysten med 6049 innbyggere, Lajes do Pico på sørkysten med 4711 innbyggere og São Roque do Pico på nordkysten med 3388 innbyggere.

Næringsliv og transport

De viktigste næringsvirksomheter er landbruk, fiske, skipsbygging og turisme. Det produseres hvitvin på basis av druen Verdelho do Pico. Fisket er konsentrert om fangst av makrellstørje. Det går en vei rundt hele øya. Åtte kilometer nordøst for Madalena er Pico flyplass.

Kultur

Det 987 hektar store landskapet Pico Island Vineyard Culture ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2004. I byene i Lajo do Pico og São Roque do Pico er det museer viet den tidligere hvalfangsten i havområdene rundt Asorene på 1700- og 1800-tallet og den tidligere lokale hvalfangstindustrien.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg