Piazza Armerina, by i Italia, i regionen Sicilia, i provinsen Enna, ca. 30 km sør for byen Enna. Det bor 22 200 innbyggere i bykommunen (2014). De viktigste næringsveiene i byen er turisme og aktiviteter knyttet til jordbruk. 

Ca. 5 km. sydvest for Piazza Armerina ligger restene etter den romerske aristokratiske villaen fra begynnelsen av 300-tallet evt., kjent som Villa del Casale.

Komplekset, som regnes som en av de rikeste villaene fra romersk keisertid, dekker ca. 1,5 hektar, og er fremfor alt kjent for sine påkostede mosaikker. De polykrome mosaikkene forestiller blant annet jaktscener, og en berømt fremstilling viser dansende kvinner i bikini-lignende plagg. Mosaikkene er laget av nord-afrikanske håndverkere fra Karthago. En hypotese, som attribuerte villaen til den romerske keiseren Maxentius, og som ble fremsatt av den norske klassiske arkeologen Hans Peter L’Orange, er ikke lenger ansett som gyldig. Derimot er det sannsynlig at villaen tilhørte noen fra det absolutt øverste sjikt av det romerske senator-aristokratiet. Det fremgår blant annet av en kappløpsscene fra Circus Maximus i Roma avbildet i mosaikkene. Villaen ble ødelagt av et svært kraftig jordskjelv i andre halvdel av 300-tallet, sannsynligvis det som rammet de østlige delene av Sicilia på 360-tallet evt. Villa del Casale ble i 1997 inkludert i UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.