Pia Maria Roll

Faktaboks

Pia Maria Roll
Pia Maria Roll Jessen
Født
25. mai 1970, Oslo

Artikkelstart

Pia Maria Roll er en norsk scenekunstner og politisk aktivist som ofte har skapt debatt med sine prosjekter. Hennes Ways of Seeing (2018, premiere på Black Box Teater) ble sterkt omstridt på grunn av filmbilder av norske politikere og samfunnsdebattanters private hjem.

Teaterarbeid

Roll driver sitt eget kompani under sitt eget navn, der hun arbeider som produsent, regissør, manusforfatter og utøver.

Temaet for forestillingen Ways of Seeing, som Roll skrev sammen med utøverne Sara Baban og Hanan Benammar, var maktnettverk i norsk innvandrings-, overvåknings- og militærpolitikk. Nå løper vi!, som hun produserte sammen med Teater Ibsen og Brageteatret (2016) var en dokumentarisk forestilling om skuespillersøskenene Sara Baban og Buzhan Babans bakgrunn som barneflyktninger. Denne ble nominert både til Heddaprisen og til Teaterkritikerprisen. Samme år vakte manifestet Nationaltheatret beklager/National Apology mediedebatt. Den kombinerte videoperformancen og aviskronikken ble av mange feiltolket som en reell unnskyldning fra Nationaltheatret for teatrets samarbeid med det israelske nasjonalteatret Habima.

Temaet for Ses i min nästa pjäs, produsert i samarbeid med Impure Company (2015), var kulturfinansiering. Ship O'Hoi (2012), som hun lagde sammen med koreograf Hooman Sharifi, handlet om den norske oljeindustrien, mens Over evne III (2010) brukte Bjørnstjerne Bjørnsons skuespill Over ævne I og Over ævne II som underlagsmateriale, i et forsøk på å trekke paralleller mellom arbeidsliv og arbeideropprør da og nå.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg