Pia Juul

Faktaboks

Pia Juul
Født
30. mai 1962
Død
30. september 2020
Pia Juul, nominert til Nordisk råds litteraturpris 2015.
/Samlaget.

Artikkelstart

Pia Juul var en dansk forfatter, prisbelønnet for sine dikt, novellesamlinger og romaner. Hennes allsidige og svært språkbevisste verk tematiserer livet under hverdagens overflate i historier, hvor det humoristiske og urovekkende ofte går hånd i hånd.

Pia Juul har dessuten skrevet barnebøker, radiospill og dramatikk, og oversatt en rekke engelske, amerikanske og svenske bøker til dansk.

Forfatterskap

Juul debuterte som dikter med diktsamlingen Levende og lukket i 1985. Med samlingen Sagde jeg, siger jeg (1999) markerte hun seg for alvor som en særegen stemme i dansk lyrikk med dikt, som i en direkte og likefrem stil utforsker forholdet mellom erindring og fortelling.

Både novellesamlingene Mit forfærdelige ansigt (2001) og Dengang med hunden (2005) tager for sig alvorlige emner som død, mord og ensomhet, men i en minimalistisk stil og ofte med distanserte fortellere, som gir novellene et humoristisk preg.

I 2009 kom Mordet på Halland (oversatt til norsk), som er Pia Juuls forsøk på en annerledes kriminalroman. Her er det ikke mordgåten, men fortelleren – Hallands kone – som står i sentrum, og Juul leker med leserens forventning om betydningsfulle hendelser.

I novellesamlingen Af sted, til stede (2012), som hun mottok den danske Kritikerprisen for, undersøker Pia Juul novellens grenser i 55 korte tekster, der alle kretser om forskjellen mellom at reise og være der man er.

I diktsamlingen Avuncular. Onkelagtige tekster (2014) undersøker Pia Juul onkelen som tankemessig figur. Onkelen kan gi trygghet i en verden uten mening nettopp via plasseringen sin mellom det familiære og det ukjente. For samlingen ble hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2015.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg