Philippe Entremont

Faktaboks

Philippe Entremont
Uttale
ãtrəmˈɔ
Født
7. juni 1934, Reims, Frankrike

Artikkelstart

Philippe Entremont er en fransk pianist og dirigent, som har vært en internasjonalt berømt konsertpianist og dirigent for flere ledende orkestre.

Bakgrunn og utdannelse

Entremont er født og oppvokst i Reims, hvor faren var dirigent og moren pianist. Han fikk pianoundervisning av sin mor og viste seg fra barnsben av å være et klavertalent.

Fra 12 års alder studerte han videre ved konservatoriet i Paris med Marguerite Long og Jean Doyen som lærere.

Karriere

Entremont gjorde sin debut som pianist i Barcelona i 1951, 16 år gammel. I 1952 vant han en av prisene i Dronning Elisabeth-konkurransen for pianister i Brussel. Det ble begynnelsen på en karriere som internasjonal konsertpianist, først i Europa og fra 1953 også i USA.

Fra slutten av 1960-årene begynte Entremont å dirigere mindre orkestre fra pianoet. Han innledet et langvarig engasjement ved Wiener Kammerorchester i 1976. Her fikk han en honorær stilling da han gikk av i 1991. Han har hatt engasjementer ved Israel Chamber Orchestra i Tel Aviv og Nederlands Kamerorkest i Amsterdam.

Entremont var dirigent for Denver Symphony Orchestra 1986–1989, med tittel av musikksjef den siste sesongen. I USA har han gjestet blant annet New York-filharmonien, Philadelphia-orkesteret, San Francisco Symfoniorkester og Detroit Symphony Orchestra og i Europa en rekke ledende orkestre.

Entremont har gjestet Norge flere ganger, første gang ved Oslo-Filharmonien i 1962. Her har han vært solist i klaverkonserter av Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Brahms, Camille Saint-Saens og Maurice Ravel. I 1984 og 1987 var han både dirigent og solist i klaverkonserter av Mozart.

Entremont har også virket som pedagog. Han var 1972–1979 sjef for Académie Internationale de Musique Maurice Ravel i Saint-Jean-de-Luz.

Innspillinger

Entremont har gjort plateinnspillinger av det sentrale klassiske pianorepertoaret, med musikk av komponister som Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin, Robert Schumann og Johannes Brahms.

Han har spilt inn musikk av franske komponister som Claude Debussy og Erik Satie og spanske som Manuel de Falla og Enrique Granados, og dessuten konserter for klaver og orkester av Sergej Rachmaninov.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg