Philippe Claudel

Faktaboks

Philippe Claudel
Uttale
klå'del
Født
1962

Philippe Claudel er en fransk forfatter. Han har gjennom hele sin karriere arbeidet med film, både som regissør og som manusforfatter, og han er fast ansatt som lærer ved Institutt for filmvitenskap ved universitetet i Nancy.

Forfatterskap

Som forfatter debuterte han med kortromanen Meuse l'oubli i 1999, og han har deretter utgitt romaner, noveller og dramatiske tekster. Bøkene har fått en stor leserkrets, både i Frankrike og i utlandet, og han er blitt tildelt en rekke priser, blant annet Prix Renaudot for Grå sjeler i 2003 (originaltittel: Les Âmes grises. Norsk oversettelse 2006) og Prix Goncourt des lycéens for Brodecks rapport i 2007 (originaltittel: Le Rapport de Brodeck. Norsk oversettelse 2009).

Claudel oppfatter seg som representant for en humanistisk livsholdning. Han bruker en forholdsvis tradisjonell fortellende form, og han har distansert seg både fra de formelle eksperimentene som preger den franske «nyromanen» og den upersonlige og ofte humoristiske stilen til de «minimalistiske» forfatterne på 1980- og 1990-tallet. En roman som La Petite fille de Monsieur Linh (2005) viser hans sterke interesse for kinesisk kultur.

Claudel er tydelig inspirert av Julien Gracqs allegoriske univers. Handlingen i de mest kjente bøkene hans, som Grå sjeler og Brodecks rapport, foregår i La Lorraine, som er hans hjemtrakt, og de beskriver krisetilstander som er oppdiktede, men likevel med klare forbindelser til forhold og hendelser under henholdsvis første og andre verdenskrig. I den siste boken får Brodeck, som nettopp er vendt hjem etter å ha vært holdt fanget i en konsentrasjonsleir, i oppgave å nedtegne lidelsene som har blitt påført hans nærmiljø. Leseren forstår raskt at Brodeck selv og hans nærmeste er blant de som er hardest rammet.

Claudels bøker har ofte et dystert preg, men han har i flere artikler tatt avstand fra enkelte samtidige forfattere fordi de går for langt i sine skildringer av bestialitet og vold.

Film

Han har også fått anerkjennelse som filmregissør, særlig for debuten med Il y a longtemps que je t'aime (2008, jeg har elsket deg så lenge), om en kvinne som bosetter seg hos sin søster etter å ha sittet 15 år i fengsel, men også for de påfølgende filmene Tous les soleils (2011, alle solene), Avant l'hiver (2013, før vinteren) og Une enfance (2015, en barndom).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg