Petrusjka Teater

Artikkelstart

er Trondheims første profesjonelle frie teatergruppe med figurteater som scenespråk. Petrusjka Teater ble grunnlagt i 1978 av Tatjana Zaitzow, som er teaterets kunstneriske leder. Musikeren Eirik Lie var også sentral i driften i årene 1985–1994.

Faktaboks

Uttale
petrˈusjka teater

Siden starten har Petrusjka Teater produsert over 30 produksjoner, også for fjernsyn. Kompaniet har laget flere utstillinger med figurer, scenografi og arbeidstegninger fra egne produksjoner. Det har vist sine forestillinger på turnéer og festivaler i hele Skandinavia, Frankrike, Tyskland, Polen, det tidligere Jugoslavia, Slovenia, Russland, Estland og Canada.

Flere av medlemmene som har vært tilknyttet Petrusjka Teater opp gjennom årene og fått sin dukketeaterutdannelse her, har senere startet egne grupper.

Både teatret og Tatjana Zaitzow har mottatt flere nasjonale og internasjonale priser for sine forestillinger og for sitt arbeid for å fremme forståelsen for dukketeater som kunstnerisk uttrykksform.

Petrusjka Teater har fra 2005 trappet ned egen produksjon, men teatrets kunstneriske leder arbeider stadig som figurmaker og scenograf i samarbeid med andre figurteatre som Oslo Nye Dukketeater, Cirka Teater og Figurteateret i Nordland.

Allt av Petrusjka Teaters arbeider (figurer, scenografi, plakater, fotos, arbeidstegninger og arbeidsnotater) er gitt som gave til Sverresborg Trøndelag Folkemuseum i Trondheim. Intensjonsavtalen går ut på å la dette materialet bli mest mulig tilgjengelig for alle ved å opprette et permanent Figurteaterhus med kontinuerlige utstillinger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg