Petrusjka Teater

er Trondheims første profesjonelle frie teatergruppe med figurteater som scenespråk. Petrusjka Teater ble grunnlagt i 1978 av Tatjana Zaitzow, som er teaterets kunstneriske leder. Musikeren Eirik Lie var også sentral i driften i årene 1985–1994.

Faktaboks

uttale:
petrˈusjka teater

Siden starten har Petrusjka Teater produsert over 30 produksjoner, også for fjernsyn. Kompaniet har laget flere utstillinger med figurer, scenografi og arbeidstegninger fra egne produksjoner. Petrusjka Teater har vist sine forestillinger på turnéer og festivaler i hele Skandinavia, Frankrike, Tyskland, Polen, det tidligere Jugoslavia, Slovenia, Russland, Estland og Canada. Petrusjka Teater og Tatjana Zaitzow har mottatt nasjonale og internasjonale priser.

Flere av medlemmene som har vært tilknyttet Petrusjka Teater opp gjennom årene og fått sin dukketeaterutdannelse her, og har senere startet egne grupper.

Teatret har mottatt flere nasjonale og internasjonale priser for sine forestillinger og for sitt arbeid for å fremme forståelsen for dukketeater som kunstnerisk uttrykksform.

Petrusjka Teater har fra 2005 trappet ned egen produksjon, men teatrets kunstneriske leder arbeider stadig som figurmaker og scenograf i samarbeid med andre figurteatre som Oslo Nye Dukketeater, Cirka Teater og Figurteateret i Nordland.

Allt av Petrusjka Teaters arbeider (figurer, scenografi, plakater, fotos, arbeidstegninger og arbeidsnotater) er gitt som gave til Sverresborg Trøndelag Folkemuseum i Trondheim. Intensjonsavtalen går ut på å la dette materialet bli mest mulig tilgjengelig for alle ved å opprette et permanent Figurteaterhus med kontinuerlige utstillinger.

Eksterne lenker

  • Les mer om Petrusjka Teater på Sceneweb.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg