Lysaker i Bærum, norsk oljeservicekonsern grunnlagt i 1991, leverer tjenester innen geofysikk og produksjon. Den geofysiske virksomheten var den opprinnelige og utgjør seismisk datainnsamling, til havs eller på land, for å finne olje og gass og bestemme reservoarstrukturene. Produksjonsvirksomheten, utleie og drift av produksjons- og lagringsskip (FPSO), startet i 1997 og ble året etter utvidet gjennom overtakelse av Golar-Nor Offshore fra rederiet Anders Wilhelmsen & Co. (Awilco). FPSO-skipene (fire skip i Nordsjøen) er per 2006 vedtatt utskilt i det selvstendige selskapet Petrojarl. PGS har kontorer i 22 land, bl.a. regionale kontorer i Houston, London og Singapore, og opererer ti seismikkskip over hele verden. Omsetning nesten 8 mrd. kr med rundt 3000 ansatte (2004). Største eiere er amerikanske Citibank (22 %) og Jens Ulltveit-Moe gjennom selskapet Umoe (ca. 5 %).

I 2002 slo fusjonsplaner mellom PGS og det amerikanske seismikkselskapet Veritas DGC feil, og etter store tap søkte PGS i 2003 beskyttelse under kapittel 11 i den amerikanske konkursloven, fikk redusert gjelden og ble restrukturert. Datterselskapet Pertra drev 2001–05 olje- og gassutvinning på Varg-feltet, senere solgt til kanadiske Talisman Energy.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

29. mars 2009 skrev Svein Askheim

Hei! Jeg ser at du bare kort nevner.seismisk datainnsamling, som alltid har vært hovedvirksomheten til PGS. Ramform Banff-flåten er den mest effektive og moderne i verden. mvh Svein

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.