Petroleum Geo-Services ASA

Lysaker i Bærum, norsk oljeservicekonsern grunnlagt i 1991, leverer tjenester innen geofysikk og produksjon. Den geofysiske virksomheten var den opprinnelige og utgjør seismisk datainnsamling, til havs eller på land, for å finne olje og gass og bestemme reservoarstrukturene. Produksjonsvirksomheten, utleie og drift av produksjons- og lagringsskip (FPSO), startet i 1997 og ble året etter utvidet gjennom overtakelse av Golar-Nor Offshore fra rederiet Anders Wilhelmsen & Co. (Awilco). FPSO-skipene (fire skip i Nordsjøen) er per 2006 vedtatt utskilt i det selvstendige selskapet Petrojarl. PGS har kontorer i 22 land, bl.a. regionale kontorer i Houston, London og Singapore, og opererer ti seismikkskip over hele verden. Omsetning nesten 8 mrd. kr med rundt 3000 ansatte (2004). Største eiere er amerikanske Citibank (22 %) og Jens Ulltveit-Moe gjennom selskapet Umoe (ca. 5 %).

Faktaboks

Også kjent som
PGS

I 2002 slo fusjonsplaner mellom PGS og det amerikanske seismikkselskapet Veritas DGC feil, og etter store tap søkte PGS i 2003 beskyttelse under kapittel 11 i den amerikanske konkursloven, fikk redusert gjelden og ble restrukturert. Datterselskapet Pertra drev 2001–05 olje- og gassutvinning på Varg-feltet, senere solgt til kanadiske Talisman Energy.

Kommentarer (1)

skrev Svein Askheim

Hei! Jeg ser at du bare kort nevner.seismisk datainnsamling, som alltid har vært hovedvirksomheten til PGS. Ramform Banff-flåten er den mest effektive og moderne i verden. mvh Svein

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg