Petróleos de Venezuela S.A.

Artikkelstart

Petróleos de Venezuela S.A. (PDVSA) er et venezuelansk statlig oljeselskap som ble opprettet ved nasjonaliseringen av oljeindustrien i Venezuela i 1976. Selskapet driver innen både olje- og gassvirksomhet, med hovedvekt på olje, og er underlagt det venezuelanske oljedepartementet. PDVSA er hjørnesteinen i Venezuelas oljeavhengige økonomi og tradisjonelt sett landets største arbeidsgiver.

Faktaboks

Uttale
petrˈóleos de venezuˈela S.A.
Også kjent som
PDVSA

PDVSAs hovedkvarter ligger i hovedstaden Caracas. Selskapet har en rekke underselskaper i Venezuela samt raffineringsfasiliteter i Karibia, USA og Europa.

Kina, India og Russland er sentrale handelspartnere for venezuelansk råolje, i tillegg til Europa og Karibia.

Underinvesteringer, dårlig forvaltning, hjerneflukt og korrupsjon har medført en gradvis svekkelse av selskapet over tid. Dette har blitt forverret som følge av den pågående økonomiske og politiske krisen i Venezuela som skjøt fart i kjølvannet av fallet i globale oljepriser i 2014.

Oljeproduksjonen har gått ned fra rundt 3 millioner fat per dag rundt årtusenskiftet, til mindre enn 700 000 fat per dag i 2019.

I følge EIA (U.S. Energy Administration Information) var netto eksportinntekter fra råolje 22 milliarder amerikanske dollar (USD) i 2016. Til sammenlikning var det tilsvarende tallet for 2011 på 73 milliarder USD (i 2016-dollar).

Som del av forsøket på å presse frem et regimeskifte i Venezuela, har Trump-administrasjonen siden august 2017 iverksatt sanksjoner mot PDVSA. Siden januar 2019 har dette blitt utvidet til en embargo, noe som også blokkerer salg av olje til USA, historisk sett PDVSA største eksportdestinasjon. Embargoen omfatter også trusler om sanksjoner mot tredjeparter som handler med PDVSA. Sanksjonene har forårsaket ytterligere fall i oljeproduksjonen og svekkelse av selskapet.

PDVSA har siden 1990 vært eneeier av datterselskapet Citgo Petroleum Corporation i USA, bestående av flere raffinerier og en kjede med bensinstasjoner. Selskapet ble beslaglagt av Trump-administrasjonen i 2019 som del av embargoen.

PDVSA har stått i sentrum for en rekke politiske konflikter i Venezuela siden årtusenskiftet. Da Hugo Chávez kom til makten i 1998, ble det satt en stopp for en pågående privatiseringsprosess av selskapet, samtidig som lovverket for olje- og gassvirksomhet ble endret. I 2002/2003 iverksatte det daværende lederskapet i PDVSA en generalstreik/lock-out og sabotasje av selskapet i protest mot regjeringen. Aksjonen mislyktes, og regjeringen sparket ca. 18 000 arbeidere som hadde deltatt i streiken. PDVSA ble svært politisert under regjeringstiden til Chávez, og selskapet solgte blant annet olje på særlig gunstige betingelser til politiske allierte.

Som del av Chávez-regjeringens oljepolitikk ble kontraktsvilkårene for utenlandske olje- og gasselskaper endret, noe som medførte at PDVSA skulle ha majoritetsandel i alle joint ventures. Dette medførte langvarige konflikter med ExxonMobile og ConocoPhillips, mens blant annet Equinor (daværende Statoil), Total og Chevron inngikk nye avtaler som minoritetspartnere. En rekke utenlandske olje- og gasselskap og underleverandører til industrien opererer fremdeles i Venezuela.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg