Petoro AS

Petoro AS er et statlig aksjeselskap, etablert i 9. mai 2001. Selskapets oppgave er å ivareta statens direkte eide andeler i petroleumsvirksomheten på et forretningsmessig grunnlag. Disse andelene omfatter en tredjedel av Norges olje- og gassreserver og tilhørende anlegg.

Petoro har rundt 70 ansatte (2018). Selskapet er lokalisert i Stavanger.

Etablering

Grunnlaget for Petoro ble lagt i 1985, da Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) ble etablert. Det ble da det besluttet å overføre om lag halvparten av Statoils nå Equinors eierandeler i lisenser til SDØE. Statoil beholdt sin andel i Statfjord og store andeler i Gullfaks og andre viktige felt. Den direkte etableringen av Petoro skjedde etter vedtak i Stortinget den 26. april 2001. Forberedelsene til ny forvaltningsordning for SDØE fremgår av Stortingsproposisjon nr. 36 (2000–2001).

Statlig forvalterselskap

Statoil forvaltet SDØE til 2001, men privatiseringen av Statoil nødvendiggjorde en ny forvaltning av SDØE og førte til at ansvaret ble overført til et nytt statlig forvalterselskap, Petoro AS.

Ivaretakelsen av statens eierandeler inkluderer også å sørge for at statlige målsettinger blir fulgt opp. Et eksempel på dette er partnerskapene i Snorre og Gullfaks som har vedtatt å utrede muligheten av å levere kraft fra flytende havvind til drift av Snorre og Gullfaks-plattformene.

Selskapets første administrerende direktør var Kjell Pedersen (2001–2013). Grethe Kristin Moen overtok som administrerende direktør fra juni 2013.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Stortingsproposisjon nr. 36 (2000-2001), Kapittel 6

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg