Peter Zumthor

Faktaboks

Peter Zumthor
Født
26. april 1943, Basel

Artikkelstart

Peter Zumthor, sveitsisk arkitekt. Faren var møbelsnekker, og Zumthor gikk i snekkerlære i 1958, men begynte å studere ved kunst- og håndverksskolen i hjembyen og tok eksamen i 1963. I 1966 startet Zumthor studier ved Pratt Institute i New York, og i 1968 ble han restaureringsarkitekt/konservator i kantonen Graubünden lengst øst i Sveits.

I 1979 etablerte Zumthor sitt eget arkitektkontor i Haldenstein i Graubünden. Hans mest kjente verk er kurbadet i Vals, også i Graubünden, som ble påbegynt i 1986 og ferdigstilt i 1996. Kurbadet har gjort Vals kjent over hele Sveits og til dels resten av verden.

Peter Zumthors studietid i New York falt sammen med postmodernismens gjennombrudd. Etter endt utdannelse arbeidet han som restaureringsarkitekt. Zumthor er tydelig forankret i modernismen, men hans frie valg av form og materialer, utforskende holdning og varierte portefølje må sees i sammenheng med hans utdannelse på 60-tallet i New York og arbeid med historiske bygninger. Kommunikasjon og opplevelsesverdi er viktig for Zumthor. Han legger vekt på at lyd, lukt og stemning er vesentlige komponenter når han selv skal beskrive sin arkitektur. Zumthors verk fra midten av 1980-tallet og frem til i dag kjennetegnes særlig av minimalismens reduksjon av form forenet med ekspressiv materialbruk.

I Zumthors arkitektur finner vi avanserte visuelle uttrykk for den nyorienteringen mot regionene som kjennetegner europeisk arkitektur i kjølvannet av den europeiske union. Zumhtors regionalisme er tydelig både i form og materialer. St. Benedict-kapellet (1989) og Gugalun-huset (1994) er gode eksempler på dette – et destillat av denne holdningen finner vi i pepperbøssen han designet for Alessi i 2001.

Zumthor publiserer i liten eller ingen grad egne verker, men vil at folk selv skal reise for å oppleve dem. Samtidig skriver han og foreleser om arkitekturen og dens vesen. Han har en liten produksjon av bygninger, men er kjent for å være kompromissløs i gjennomføringen av hvert enkelt verk.

In 1998 mottok Zumthor Carlsbergs arkitekturpris for Kunsthuset Bregenz i Bregenz, Østerrike og Kurbadet i Vals, Sveits. I 2008 fikk han den japanske kunstnerforenings Praemium Imperiale, og i 2009 den prestisjetunge Pritzker-prisen.

Zumthor har undervist ved flere læresteder, blant annet Southern California Institute of Architecture i Los Angeles, det tekniske Universitetet i München, Universitetet i Lugano (italiensktalende Sveits) og ved Harvard.

Utvalgte verker

  • St. Benedict-kapellet (1985-88) i Sumvitg, Sveits.
  • Kunsthus og kunstmuseum (1987-97) i Bregenz, Østerrike.
  • Aldershjem (1989-93) i Chur, Sveits.
  • Den sveitsiske paviljongen på Expo 2000 (1997-2000) i Hannover, Tyskland.
  • Bruder Klaus Kapelle (2007) i Mechernich, Tyskland
  • Kolumba, erkebiskopen i Kølns kunstmuseum (2007) i Køln, Tyskland.
  • Steilneset minnested (2011) i Vardø (i samarbeid med den amerikanske billedkunstneren Louise Bourgeois).

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg