Peter Rosegger

Faktaboks

Peter Rosegger
Uttale
rˈosegger
Født
31. juli 1843, Alpl (i delstaten Steiermark)
Død
26. juni 1918, Krieglach (i delstaten Steiermark)
Peter Rosegger (rundt 1900)

Peter Rosegger var en østerriksk forfatter. Rosegger er en viktig representant for heimstaddiktningen fra siste halvdel av 1800-tallet, mest kjent for sine bondefortellinger. Forfatterskapet hører til realismen.

Biografi

Peter Rosegger vokste opp i fattige kår i Steiermark. Han gikk i lære som skredder, og ble inspirert av de fortellingene han hørte da han gikk fra gård til gård for å sy. Deretter begynte han selv å skrive og ble tidlig oppdaget som et litterært talent. Fra 1865 bodde han i Graz, hvor han tok igjen den skolegangen han hadde forsømt som barn. Han ble raskt en anerkjent og populær forfatter.

Forfatterskap

Rosegger hentet stoff fra sitt hjemsted og skrev flere av sine bøker på dialekt. Forfatterskapet består i første rekke av romaner og fortellinger; han skrev også selvbiografiske tekster.

Hans hovedverk er:

  • Zither und Hackbrett (dikt, 1870)
  • Der Gottsucher (roman, 1883)
  • Waldheimat (selvbiografi, 1873–77)
  • Die Schriften des Waldschulmeisters (1876)
  • Jakob der Letzte (1888)

Betydning

Peter Rosegger er en av de mest kjente heimstaddikterne i østerriksk litteratur og hører med til den litterære kanon. Både barndomshjemmet og huset hans i Krieglach i Steiermark er museer. Siden 1951 er en litteraturpris oppkalt etter ham: Peter-Rosegger-prisen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg