Peter Morten Bredsdorff

Faktaboks

Peter Morten Bredsdorff
Født
2. desember 1888, Kragerø
Død
18. februar 1984, Kragerø

Artikkelstart

Peter Morten Bredsdorff var en norsk sjøoffiser som hadde flere roller i marinen under andre verdenskrig. Han ble født i 1888, og dro til sjøs for første gang som tiåring.

Bredsdorff gikk sjøkrigsskolen i 1910 og tjenestegjorde i forskjellige stillinger frem til utbruddet av andre verdenskrig. Han gikk gradene og var da kommandør.

Andre verdenskrig

Han ledet de norske marinestyrkene i Skottland frem til 1942, i det som kaltes det tredje sjøforsvarsdistrikt. Sommeren 1943 ble han sjef for sjøforsvaret på Svalbard. Basen der var blitt etablert i 1942, med store vansker. Både de allierte og tyske styrkene hadde hatt værstasjoner på øya.

Under den tyske invasjonen av Svalbard, operasjon Zitronella, ble Bredsdorff tatt til fange med 73 andre nordmenn. Slagskipene Tirpitz og Scharnhorst med ni andre skip satte i land en bataljon menn. Bredsdorff ble med de andre tatt til Tyskland og han satt resten av krigen i en fangeleir, i det som nå er Polen.

Etter krigen

I årene etter krigen ledet Bredsdorff det sjømilitære korps i Horten, en institusjon tilsvarende de moderne befalskoler. Han var også fra 1947 til 1951 kongens adjutant.

Bredsdorf arbeidet etter karrieren i Forsvaret som kontrollør for hvalflåten og senere i handelsflåten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Torgeir Ulshagen

Den anbefalte lenken går til en annen Peter Bredsdorff, muligens bestefar til Peter Morten.Mvh.

svarte Torolf Rein

Helt korrekt observasjon. Her er det en misvisende henvisning. Lenken bør strykes. Kommandør Bredsdorff var en så viktig person for Marinen at han ikke må forveksles med noen annen.MvhTorolf Rein

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg