Peter Morten Bredsdorff var en norsk sjøoffiser som hadde flere roller i marinen under andre verdenskrig. Han ble født i 1888, og dro til sjøs for første gang som tiåring. 

Bredsdorff gikk sjøkrigsskolen i 1910 og tjenestegjorde i forskjellige stillinger frem til utbruddet av andre verdenskrig. Han gikk gradene og var da kommandør.

Han ledet de norske marinestyrkene i Skottland  frem til 1942, i det som kaltes det tredje sjøforsvarsdistrikt. Sommeren 1943 ble han sjef for sjøforsvaret på Svalbard. Basen der var blitt etablert i 1942, med store vansker. Både de allierte og tyske styrkene hadde hatt værstasjoner på øya.

Under den tyske invasjonen av Svalbard, operasjon Zitronella, ble Bredsdorff tatt til fange med 73 andre nordmenn. Slagskipene Tirpitz  og Scharnhorst  med ni andre skip satte i land en bataljon menn. Bredsdorff ble med de andre tatt til Tyskland og han satt resten av krigen i en fangeleir, i det som nå er Polen.

I årene etter krigen ledet Bredsdorff det sjømilitære korps i Horten, en institusjon tilsvarende de moderne befalskoler. Han var også fra 1947 til 1951 kongens adjutant

Bredsdorf arbeidet etter karrieren i Forsvaret som kontrollør for hvalflåten og senere i handelsflåten

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

29. mars 2013 skrev Torgeir Ulshagen

Den anbefalte lenken går til en annen Peter Bredsdorff, muligens bestefar til Peter Morten.

Mvh.

1. april 2013 svarte Torolf Rein

Helt korrekt observasjon. Her er det en misvisende henvisning. Lenken bør strykes. Kommandør Bredsdorff var en så viktig person for Marinen at han ikke må forveksles med noen annen.MvhTorolf Rein

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.