Peter Fjellstedt

Faktaboks

Peter Fjellstedt
Født
1802
Død
1881

Artikkelstart

Peter Fjellstedt var en svensk misjonær og pietistisk prest som fikk stor innflytelse ved at han grunnla et misjonsseminar i 1846 og gjennom prekener og tallrike publikasjoner. Han fikk stor innflytelse på utvikling både av den svenske og nordiske misjonsbevegelse. Fjellstedt ble utdannet som teolog ved universitet i Lund og ble ordinert i 1828. Etter studiene arbeidet Fjellstedt ved herrnhutarnas skola i Göteborg. Skolen ble drevet av den Evangeliska Brödraförsamlingen. Tilknytningen til brødreforsamlingen inspirerte Fjellstedt til misjonsstudier. Han tok utdannelse som misjonær hos Basel misjonen i Sveits. Under oppholdet i Basel giftet han seg med Christina Beata Schweitzerborth. Etter studiene i Basel reiste han til London i 1829.

Misjonær i India og Tyrkia

I 1832 reiste Fjellstedt ut som misjonær for det britiske Church Missionary Society til Palayamkottai i Tamil Nadu i India. Datteren Theodora Eugenia ble født i India Han ble i India til 1835, men reiste så tilbake til Europa på grunn av helseproblemer. Etter at han kom tilbake ble han sent ut som misjonær til Smyrna i det Ottomanske rike og senere til Malta. Han fortsatte som misjonær til 1840 og ble etter dette knyttet til misjonsinstituttet i Basel og fungerte senere som reisende predikant i Sveits, Tyskland og Frankrike.

Misjonsseminaret

I 1843 reiste Fjellstedt tilbake til Sverige og etablerte seg i Lund. Der grunnla han et misjonsseminar 1846. Dette ble senere flyttet til Stockholm i 1856 og videre til Uppsala i 1859. Seminaret ble viktig for å kvalifisere misjonærer, for etableringen av misjonsforeninger som støttet misjon og ved å stå sentralt i utgivelse av religiøse skrifter rettet både mot allmennheten og den svenske kirkens medarbeidere. Mange av utgivelsene ble også brukt i de andre nordiske landene. Seminaret fikk senere navnet den Fjellstedska skolan og ble også en skole for blivende prester.

Den svenske samemisjonen

Fjellstedt ble den første formann for det som ble kalt den Lapska missionens venner. Foreningen hadde støtte fra den svenske kirken og kongehuset og var en støtteforening for misjon blant samer. Siden svenske flyttsamer også krysset grensen til Norge birket også den svenske misjonen i Norge. Etter at Fjellstedt gikk av som formann ble prinsesse Eugénie leder av foreningen.

Ettermæle

Peter Fjellstedt fikk stor anerkjennelse for sitt arbeid. Han regnes som en av de fremste svenske talsmenn for internasjonal misjon. Hans religiøse skrifter og hans kommenterte utgave av Bibelen kom i en rekke utgaver og fikk stor betydning både i Sverige og Norden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Brännström, Olaus (1994). Peter Fjellstedt. Mångsidig men entydig kyrkoman. Studia missionalia Upsaliensia Uppsala: Universitet i Uppsala Svenska institutet för missionsforskning,
  • Brännström, Olaus (1990). Lannavaara- missionen och læstadianismen. Stockholm: Almqvist & Wicksell.
  • Warneck, Gustav (1903). De protestantiska missionernas historia från reformationen till nuvarande tid; ett bidrag till den nyare tidens kyrkohistoria, Stockholm: Evangeliska fosterlands-stiftelsen

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg