Peter Abrahams var en sørafrikansk  forfatter. Han forlot Afrika  som 20-åring og har senere vært bosatt i Storbritannia  og Jamaica. Han vakte først oppmerksomhet med romanen  Mine Boy (1946, Min gutt), senere blant annet med selvbiografien  Mørk horisont (Originaltittel: Tell Freedom, 1954. Norsk oversettelse, 1955) og romanen A Wreath for Udomo (1956, En krans for Udomo), en skildring av en svart politikers vei til makten og forberedelse til egen undergang.

Andre av hans bøker som er oversatt til norsk, er Tordenstien (Originaltittel: The Path of Thunder, 1948. Norsk oversettelse, 1953), Røde hjulspor (Originaltittel: Wild Conquest, 1950. Norsk oversettelse, 1951) og En natt som er vår (Originaltittel: A Night of Their Own, 1964. Norsk oversettelse, 1966).

Romanen This Island Now (1960, Denne øya nå) tar for seg situasjonen i Jamaica, og slik forbinder Abrahams sine erfaringer fra hjemlandet med de svarte vestindernes  situasjon i Storbritannia og en kritisk sikildring av av forholdene i det nylig selvstendige Jamaica.

I 1985 kom romanen The View from Coyaba (Utsikten fra Coyaba), en gripende, storslått og stort planlagt fremstilling av de svartes kamp for frihet og verdighet der Abrahams beveger seg frem og tilbake mellom Afrika, sørstatene  i USA  og Jamaica, og kombinerer dette panorama med trekk fra sin personlige historie.

The Black Experience in the 20th Century: An Autobiography and Meditation (Den svarte erfaringen i det 20. århundre: En selvbiografi og meditasjon) kom i 2001.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.