Peter Abrahams

Faktaboks

Peter Abrahams

Peter Henry Abrahams Deras

Uttale
ˈeibrəhæmz
Født
3. mars 1919, Vrededorp ved Johannesburg, Sør-Afrika
Død
18. januar 2017, Kingston, Jamaica
Foto fra 1955.
Av /Library of Congress.

Artikkelstart

Peter Abrahams var en sørafrikansk forfatter. Han forlot Afrika som 20-åring og har senere vært bosatt i Storbritannia og Jamaica.

Forfatterskap

Abrahams vakte først oppmerksomhet med romanen Mine Boy (1946, Min gutt), senere blant annet med selvbiografien Mørk horisont (originaltittel Tell Freedom, 1954; norsk oversettelse 1955) og romanen A Wreath for Udomo (1956, En krans for Udomo), en skildring av en svart politikers vei til makten og forberedelse til egen undergang.

Romanen This Island Now (1960, Denne øya nå) tar for seg situasjonen i Jamaica, og slik forbinder Abrahams sine erfaringer fra hjemlandet med de svarte vestindernes situasjon i Storbritannia og en kritisk sikildring av forholdene i det nylig selvstendige Jamaica.

I 1985 kom romanen The View from Coyaba (Utsikten fra Coyaba), en gripende, storslått og stort planlagt fremstilling av de svartes kamp for frihet og verdighet der Abrahams beveger seg frem og tilbake mellom Afrika, sørstatene i USA og Jamaica, og kombinerer dette panorama med trekk fra sin personlige historie.

The Black Experience in the 20th Century: An Autobiography and Meditation (Den svarte erfaringen i det 20. århundre: En selvbiografi og meditasjon) kom i 2001.

Flere verker i norsk oversettelse

  • Tordenstien (originaltittel The Path of Thunder, 1948; norsk oversettelse 1953)
  • Røde hjulspor (originaltittel Wild Conquest, 1950; norsk oversettelse 1951)
  • En natt som er vår (originaltittel A Night of Their Own, 1964; norsk oversettelse 1966)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg