Peter Abrahams

Faktaboks

Peter Abrahams
uttale:
ˈeibrəhæmz
født:
1919
død:
18. januar 2017

Peter Abrahams var en sørafrikansk forfatter. Han forlot Afrika som 20-åring og har senere vært bosatt i Storbritannia og Jamaica. Han vakte først oppmerksomhet med romanen Mine Boy (1946, Min gutt), senere blant annet med selvbiografien Mørk horisont (Originaltittel: Tell Freedom, 1954. Norsk oversettelse, 1955) og romanen A Wreath for Udomo (1956, En krans for Udomo), en skildring av en svart politikers vei til makten og forberedelse til egen undergang.

Andre av hans bøker som er oversatt til norsk, er Tordenstien (Originaltittel: The Path of Thunder, 1948. Norsk oversettelse, 1953), Røde hjulspor (Originaltittel: Wild Conquest, 1950. Norsk oversettelse, 1951) og En natt som er vår (Originaltittel: A Night of Their Own, 1964. Norsk oversettelse, 1966).

Romanen This Island Now (1960, Denne øya nå) tar for seg situasjonen i Jamaica, og slik forbinder Abrahams sine erfaringer fra hjemlandet med de svarte vestindernes situasjon i Storbritannia og en kritisk sikildring av av forholdene i det nylig selvstendige Jamaica.

I 1985 kom romanen The View from Coyaba (Utsikten fra Coyaba), en gripende, storslått og stort planlagt fremstilling av de svartes kamp for frihet og verdighet der Abrahams beveger seg frem og tilbake mellom Afrika, sørstatene i USA og Jamaica, og kombinerer dette panorama med trekk fra sin personlige historie.

The Black Experience in the 20th Century: An Autobiography and Meditation (Den svarte erfaringen i det 20. århundre: En selvbiografi og meditasjon) kom i 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg