Peter Abrahams var en sørafrikansk forfatter. Han forlot Afrika som 20-åring og har senere vært bosatt i Storbritannia og Jamaica. Han vakte først oppmerksomhet med romanen Mine Boy (1946), senere bl.a. med selvbiografien Tell Freedom (1954, norsk overs. Mørk horisont, 1955) og romanen A Wreath for Udomo (1956), en skildring av en svart politikers vei til makten og forberedelse til egen undergang.

Andre av hans bøker som er oversatt til norsk, er The Path of Thunder (1948, norsk overs. Tordenstien, 1953), Wild Conquest (1950, norsk overs. Røde hjulspor, 1951) og A Night of Their Own (1964, norsk overs. En natt som er vår, 1966). Romanen This Island Now (1966) tar for seg situasjonen i Jamaica, og slik forbinder Abrahams sine erfaringer fra hjemlandet med de svarte vestindernes situasjon i Storbritannia og en kritisk sikildring av av forholdene i det nylig selvstendige Jamaica.

I 1985 kom romanen The View from Coyaba, en gripende, storslått og stort planlagt fremstilling av de svartes kamp for frihet og verdighet der Abrahams beveger seg frem og tilbake mellom Afrika, sørstatene i USA og Jamaica, og kombinerer dette panorama med trekk fra sin personlige historie. The Black Experience in the 20th Century: An Autobiography and Meditation kom i 2001.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.