Etter forfatningen av 1993 er Peru en enhetsstatlig og presidentstyrt demokratisk republikk. Presidenten velges i allmenne valg (med stemmeplikt) for fem år og kan gjenvelges én gang. Presidenten har vide fullmakter; han utnevner regjeringen, ambassadører og høyere offiserer og kan erklære unntakstilstand for opptil 60 dager. Lovgivende myndighet er lagt til kongressen, som har 120 medlemmer og velges i allmenne valg for fem år; hele landet er én valgkrets. Et vedtak fra 2003 om å opprette et tokammer-parlament (150 seter pluss et senat på 50 seter) har ikke trådt i kraft per 2006.

Perus statsstyre har siden uavhengigheten i 1820-årene stadig skiftet mellom sivilt og militært styre. Politikken preges av mange partier og fraksjoner innen partiene. Politikken har også blitt preget av kampen mot geriljagrupper som Sendero Luminoso og Tupac Amaru (MRTA).

Peru er inndelt i 24 departementer og et spesielt konstitusjonelt område; videre i 278 regionale distrikter. Lokale styringsorganer har beskjeden makt.

Domstolsvesenet omfatter bl.a. høyesterett med president og 17 medlemmer, overretter og førsteinstansretter. Høyesterettsdommere utnevnes av et judisielt nasjonalt råd bestående av ni uavhengig valgte medlemmer. En forfatningsdomstol på sju medlemmer, valgt av kongressen for fem år, kan tolke grunnloven og erklære lover og andre regjeringsvedtak forfatningsstridige.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.