Perlis

Perlis er en delstat i Malaysia. Den ligger ved Malakkastredet, lengst nordvest på Malayahalvøya, ved grensen til Thailand. Med et areal på 818 km2 er Perlis den minste av landets 13 delstater. Hovedstad er Kangar. Perlis har 253 100 innbyggere (2017). De største befolkningsgrupper er malayere (79,74 prosent), kinesere (9,6 prosent) og indere (1,21 prosent).

Faktaboks

Også kjent som

malayisk Perlis Indera Kayangan

Delstatens overhode

Perlis er et konstitusjonelt og arvelig monarki. Delstatens overhode har tittel av rajah og har sete i byen Arau, 10 kilometer vest for Kangar. Perlis er den eneste av delstatene der overhodet er rajah.

Økonomi og næringsliv

De viktigste næringsgrener er jord- og skogbruk, samt fiskeri. Våtris dyrkes på 35 prosent av arealet. Ellers dyrkes gummi, mais, mais, mango og sukkerrør. Industrien består av sukkerraffinering og sementproduksjon, men er ellers lite utviklet. Fra havnen Kuala Perlis er det fergeforbindelse til øygruppen Langkawi.

Historikk

Perlis var opprinnelig en del av Kedah. I prosessen med sikte på å frigjøre seg fra Kedah ble Perlis i 1826 besatt av tropper fra Thailand og ble i 1842 en vasallstat under Bangkok. Etter en avtale mellom Thailand og Storbritannia i 1909 kom Perlis under britisk kontroll. Perlis ble en del av Malaya-føderasjonen i 1948 og av Malaysia i 1963.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg