Perkin Warbeck

Faktaboks

Perkin Warbeck
Uttale
wˈå:bek
Født
1474
Død
1499
omtrentlig fødselsår

Perkin Warbeck var en engelsk tronpretendent på slutten av 1400-tallet og sønn av en flamsk toller. I 1491 kom han fra Frankrike til Cork i Irland der det ble oppdaget at han hadde en slående likhet med avdøde prins Rikard av Shrewsbury.

De irske jarlene av Kildare og Desmond sluttet seg til Perkin Warbek og påstod at han virkelig var prins Rikard. Det samme gjorde Jakob 4 av Skottland, Karl 7 av Frankrike og Keiser Maximilian av Tyskland. Hertuginne Margaret av Burgund, som var søster av både Edvard 4 og Rikard 3, og dermed Rikard av Shrewsburys tante hentet Perkin Warbeck til Burgund, og lærte ham opp til å te seg som en engelsk prins. Perkin Warbeck giftet seg inn i det skotske kongehuset, da han fikk Lady Catherine Gordon, en kusine av kong Jakob 4, til hustru. Det bemerkelsesverdige er imidlertid at ingen av de overnevnte monarker virkelig trodde at Perkin Warbeck var unge prins Rikard. Det virker snarere som om Warbek ble brukt for å stikke kjepper i hjulene for den relativt ferske kongen Henrik 7 av England.

Militært sett, hadde Perkin Warbeck liten suksess mot den langt mer velorganiserte engelske kongen. Etter tre mislykkede opprør i 1495, 1496 og 1497, ble den unge tronpretendenten tatt til fange og fengslet i London Tower. Der møtte han på den jevngamle Edvard, jarl av Warwick som hadde et langt mer legitimt krav på den Engelske tronen enn Henrik 7, som sønnesønn av Edvard 4. Etter et mislykket rømningsforsøk i 1499, ble de to dømt for høyforræderi og henrettet.

Litteratur

  • Bucholz, Robert & Key, Newton (2009) Early Modern England 1485-1714: A Narrative History 2nd Edition. Chichester: Wiley-Blackwell.
  • Gunn, S. J. (2004/2008). Warbeck, Perkin [Pierrechon de Werbecque; alias Richard Plantagenet, duke of York] (c.1474–1499). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press, [http://www.oxforddnb.com/view/article/28669].

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg