Perkin Warbeck

Faktaboks

Perkin Warbeck
Uttale
wˈå:bek
Født
1474
Død
23. november 1499, London, England
omtrentlig fødselsår
Samtidig tegning av Perkin Warbeck, tegnet av ukjent kunstner.

Artikkelstart

Perkin Warbeck var en engelsk tronpretendent på slutten av 1400-tallet, som utgav seg for å være den avdøde prins Rikard av Shrewsbury, yngste sønn av Edvard 4.

Warbeck var sønn av en flamsk toller. I 1491 kom han fra Frankrike til Cork i Irland, der det ble oppdaget at han hadde en slående likhet med avdøde prins Rikard av Shrewsbury. De irske jarlene av Kildare og Desmond sluttet seg til Warbek og påstod at han virkelig var prins Rikard. Det samme gjorde Jakob 4 av Skottland, Karl 7 av Frankrike og keiser Maximilian av Tyskland. Hertuginne Margaret av Burgund, som var søster av både Edvard 4 og Rikard 3, og dermed Rikard av Shrewsburys tante, hentet Warbeck til Burgund og lærte ham opp til å te seg som en engelsk prins. Warbeck giftet seg inn i det skotske kongehuset, da han fikk lady Catherine Gordon, en kusine av kong Jakob 4, til hustru.

Det bemerkelsesverdige er imidlertid at ingen av de ovennevnte monarkene virkelig trodde at Warbeck var unge prins Rikard. Det virker snarere som om Warbek ble brukt for å stikke kjepper i hjulene for den relativt ferske kongen Henrik 7 av England.

Militært sett hadde Warbeck liten suksess mot den langt mer velorganiserte engelske kongen. Etter tre mislykkede opprør i 1495, 1496 og 1497 ble den unge tronpretendenten tatt til fange og fengslet i London Tower. Der møtte han på den jevngamle Edvard, jarl av Warwick, som hadde et langt mer legitimt krav på den engelske tronen enn Henrik 7, som sønnesønn av Edvard 4. Etter et mislykket rømningsforsøk i 1499 ble de to dømt for høyforræderi og henrettet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg