Perak

Artikkelstart

Perak er en delstat i Malaysia, på den vestlige delen av Malayahalvøya. Med et areal på 21 005 km2 er Perak den største delstaten på halvøya. Perak omfatter en smal kyststripe samt elvebassenget til elven Perak som i øst avgrenses av Malayahalvøyas «ryggrad», fjellkjeden Barisan Titiwangsa. Elven har en lengde på 400 kilometer, renner ut i Malakkastredet, og er den nest lengste elven på Malayahalvøya. Kyststripen preges av myrland og mangrove.

Faktaboks

Uttale
perˈak
Også kjent som

malayisk Perak Darul Ridzuan

Ipoh er delstatens hovedstad. Perak har 2,5 millioner innbyggere (2018). De viktigste befolkningsgrupper er malayer (55,35 prosent), kinesere (29,47 prosent) og indere (11,97 prosent).

Delstatens overhode

Perak er et konstitusjonelt og arvelig monarki. Delstatens overhode har tittel av sultan. Sultanens sete er i Kuala Kangsar, 25 kilometer nordvest for Ipoh.

Økonomi og næringsliv

Etter at tinngruvevirksomheten opphørte i slutten av det 20. århundre står de tjenesteytende næringene, herunder turisme og handel, for 60 prosent av delstatens bruttonasjonalprodukt (BNP). Industri, for eksempel produksjon av motorvogner/motvogndeler, bearbeiding av metaller, trevarer og matvarer, samt produksjon av tekstiler, bidrar med 18,3 prosent av BNP. I 2017 la delstatsmyndighetene fram en 20-års plan for den videre økonomiske utviklingen av Perak, med hovedvekt på industrialisering. Jordbruket står for 17,3 prosent av BNP. De viktigste jordbruksproduktene er gummi, ris, palmeolje og kokosnøtter.

Perak er knyttet til resten av Malayahalvøya via et relativt godt utbygd vei- og jernbanesystem. Lumut ved Malakkastredet er delstatens viktigste havn.

Historikk

I 1511 erobret portugiserne Malakka. Nederlenderne tok kontroll over Malakka og Melakkastredet i 1641. Perak ble en del av den del av den britiske koloni på Malayahalvøya i 1824. I 1867 opprettet Storbritannia kronkolonien Straits Settlement (Singapore, Malakka, Penang) og i 1896 ble Pahang, Perak, Negeri Sembilan og Selangor samlet i en britiskkontrollert føderasjon. Etter andre verdenskrig ble Perak forent med det resterende av Malaya og inngikk som en delstat i Malaya-føderasjonen ved dens opprettelse i 1948.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg