Per Thomassen

Faktaboks

Per Thomassen
Født
18. juni 1869, Skien
Død
19. januar 1938, Porsgrunn
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Per Thomassen i midten og hans guttekorps og ungdomskorps, alle opplært av Thomassen fra grunn av. Foto av 1920.

.
Lisens: fri

Per Thomassen, dirigent for korps og orkester, leder av "Thomassens Gutter". Født på Bakken i Skien, bydelen der det var flest musikere og flere musikkorps. Han begynte selv sin musikkarierre på fløyte. Thomassen utvandret i 1891 til USA, og ble utdannet blikkenslager og musiker i US Army. Han kom hjem til Skien 1902 og begynte som dirigent (Telefylket) og startet senere sitt eget musikkorps (i IOGT, 1915), kjent som Thomassens Gutter, i dag Skien Janitsjar (tidl. Skien Ungdomskorps).

En pionér

Thomassen innførte som den første i landet full saxofongruppe, sousafoner, tromboner og større slagverkgruppe (xylofon, pauker) i guttekorps. Alt, både uniformer og repertoar, var etter amerikansk mønster. John Philip Sousa var hans forbilde og han var en streng læremester.

Thomassen og guttekorpset turnerte i 1920 og 1930 til Sverige og Danmark i 1923 og -24, hvor deres spill vekket stor begeistring. Han flyttet til Oslo i 1925, hvor han stiftet korpset som senere gikk over til å bli Sinsen Ungdomskorps. I 1931 var han tilbake i Skien og tok opp jobben som dirigent for Porsgrunn Guttekorps, samt at han ble den første dirigent i Norcem Pike-og Guttekorps.

Thomassen var representant for "norsk ungdom" (Norges Musikkorps Forbund) ved 100-års feiringen i Minneapolis for utvandringen til USA. Han døde i Porsgrunn, og etter hans død ble 10 av hans instrumenter skjenket til Kongomisjonen (Per Thomassen var baptist) og Thomassens Gutter Kongo ble startet opp i 1938/39.

Proffer

Av guttene i hans korps ble bl.a. følgende profesjonelle musikere: Thoralf Fæhn (clar/sax) Trygve Fjelldalen (trb) Erwin Dahlgreen (bass) Ditlef Gant (sax) Willy Grytten (klarinett/sax/cello) Thoralf Nilsen (sax) Fred Thunes (direksjon/piano/komposisjon), samt mange fler, blant annet i orkestre på amerikabåtene og i utlandet (Australia, Canada, Danmark). Fra korpset hans i Oslo gikk Leif Nagel (trompet) inn i de profesjonelles rekker.

Anbefalt litteratur;

Gundersen, Egil A.: Per Thomassen og Thomassens Gutter, Skien 1988.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg