Per Thomassen i midten og hans guttekorps og ungdomskorps, alle opplært av Thomassen fra grunn av. Foto av 1920.

. fri

fra forfatterens bok. Begrenset gjenbruk

Per Thomassen,

dirigent for korps og orkester, leder av "Thomassens Gutter". Født på Bakken i Skien, bydelen der det var flest musikere og flere musikkorps. Han begynte selv sin musikkarierre på fløyte. Thomassen utvandret i 1891 til USA, og ble utdannet blikkenslager og musiker i US Army. Han kom hjem til Skien 1902 og begynte som dirigent (Telefylket) og startet senere sitt eget musikkorps (i IOGT, 1915), kjent som Thomassens Gutter, i dag Skien Janitsjar (tidl. Skien Ungdomskorps).

Thomassen innførte som den første i landet full saxofongruppe, sousafoner, tromboner og større slagverkgruppe (xylofon, pauker) i guttekorps. Alt, både uniformer og repertoar, var etter amerikansk mønster. John Philip Sousa var hans forbilde og han var en streng læremester.

Thomassen og guttekorpset turnerte i 1920 og 1930 til Sverige og Danmark i 1923 og -24, hvor deres spill vekket stor begeistring. Han flyttet til Oslo i 1925, hvor han stiftet korpset som senere gikk over til å bli Sinsen Ungdomskorps. I 1931 var han tilbake i Skien og tok opp jobben som dirigent for Porsgrunn Guttekorps, samt at han ble den første dirigent i Norcem Pike-og Guttekorps.

Thomassen var representant for "norsk ungdom" (Norges Musikkorps Forbund) ved 100-års feiringen i Minneapolis for utvandringen til USA. Han døde i Porsgrunn, og etter hans død ble 10 av hans instrumenter skjenket til Kongomisjonen (Per Thomassen var baptist) og Thomassens Gutter Kongo ble startet opp i 1938/39.

Av guttene i hans korps ble bl.a. følgende profesjonelle musikere: Thoralf Fæhn (clar/sax) Trygve Fjelldalen (trb) Erwin Dahlgreen (bass) Ditlef Gant (sax) Willy Grytten (klarinett/sax/cello) Thoralf Nilsen (sax) Fred Thunes (direksjon/piano/komposisjon), samt mange fler, blant annet i orkestre på amerikabåtene og i utlandet (Australia, Canada, Danmark). Fra korpset hans i Oslo gikk Leif Nagel (trompet) inn i de profesjonelles rekker.

Gundersen, Egil A.: Per Thomassen og Thomassens Gutter, Skien 1988.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.