Per Spook, norsk moteskaper utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo og ved Chambre Syndicale-skolen for mote i Paris. Spook arbeidet hos Dior, Yves Saint-Laurent og Louis Féraud før han åpnet eget motehus i Paris i 1977. Året etter mottok han Gullsynålen og i 1979 samt 1993 Gullfingerbølet, æresbevisninger som utdeles hver sesong av en internasjonal motejury til de to motekunstnere som henholdsvis har vist størst kreativitet og laget den beste kolleksjonen. Spook fremstod i Paris som en moteskaper med et klart nordisk preg og med en enkel, anvendelig stil. Han har brukt norske tekstil- og mønstertradisjoner som fargerike gjennomgangstemaer i flere av sine kolleksjoner.

I 1980 ble Per Spook-selskapet kjøpt opp av libaneseren Joseph El Khoury med Per Spook som art director og eier av navnet. I 1990 ble selskapet overtatt av amerikanske investorer, men da disse trakk seg ut i 1995, måtte motehuset stenge dørene. I senere tid har han designet prêt-à-porter-kolleksjoner for det asiatiske markedet.

Andre leksikon

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 5 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Klesdesignere og motehus

Mari Melilot

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.