Per Spook

Faktaboks

Per Spook
Født
2. juli 1939, Oslo
I 1981 tegnet Per Spook en genser til 90-årsjubileet til Den Norske Husflidsforening. Genseren ble produsert av Rauma Ullvarefabrikk. Dette er forsiden til strikkeoppskriftsheftet.

Per Spook under åpningen av en utstilling av hans antrekk i Samtidsmuseet 2006.

Av /KF-arkiv ※.

Per Spook er en norsk moteskaper. Han har arbeidet hos Dior, Yves Saint-Laurent og Louis Féraud før han åpnet eget motehus i Paris i 1977. I Paris framsto Spook som en moteskaper med et klart nordisk preg og med en enkel, anvendelig stil. Han har brukt norske tekstil- og mønstertradisjoner som fargerike gjennomgangstemaer i flere av kolleksjonene sine.

Per Spook ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo og ved Chambre Syndicale-skolen for mote i Paris. I 1978 mottok han Gullsynålen og i 1979 og 1993 vant han Gullfingerbølet, begge er æresbevisninger som utdeles hver sesong av en internasjonal motejury til de to motekunstnerne som henholdsvis har vist størst kreativitet og laget den beste kolleksjonen.

I 1980 ble Per Spook-selskapet kjøpt opp av libaneseren Joseph El Khoury med Per Spook som kunstnerisk leder (art director) og eier av navnet. I 1990 ble selskapet overtatt av amerikanske investorer, men da disse trakk seg ut i 1995, måtte motehuset stenge dørene. Etter dette har Spook designet prêt-à-porter-kolleksjoner for det asiatiske markedet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Faldbakken, Knut (2003). Per Spook, Pantagruel forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg