Per Maltby

Faktaboks

Per Maltby

Per Eugen Maltby

Født
1933
Død
2006
Per Eugen Maltby

Artikkelstart

Per Maltby var en norsk astrofysiker.

Maltby ble utdannet dr.philos. ved Universitetet i Oslo i 1964. I 1963 ble han universitetslektor, dosent i 1967 og professor i astrofysikk fra 1983 til 2003, samme sted.

Under opphold ved California Institute of Technology tidlig i 1960 årene studerte Maltby radiostråling fra aktive galakser (kvasarer). Hans publiserte resultater fra disse studiene vakte betydelig internasjonal anerkjennelse. Gjennom hele hans øvrige vitenskapelige karriere var Maltbys forskning hovedsakelig viet studier innen solfysikk. Blant mange viktige resultater fra hans forskning er hans studier av gass-strømninger i solflekker (Evershed effekt), målinger av intensiteten i solflekkenes umbra og penumbra over en rekke bølgelengder gjennom en årrekke som resulterte i nye modeller for solflekker. Disse er siden blitt brukt som standardmodeller for solflekker. Hans seneste arbeider var knyttet til studier av bølgebevegelser i atmosfærelagene over solflekker som også vakte betydelig faglig internasjonal interesse og anerkjennelse.

Maltby spilte viktige roller i en rekke nasjonale og internasjonale vitenskapelige råd og komitéer. Han var sentral i arbeidet med å sikre norsk medlemskap i European Space Agency (ESA). Det ble starten til norsk forskningsvirksomhet i rommet, hvilket har ført til at Norge i dag spiller en betydelig rolle innen astronomisk romforskning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg