Per Eugen Maltby av Institutt for teoretisk astrofysikk. Institutt for teoretisk astrofysikk

Per Eugen Maltby, norsk astrofysiker, dr.philos. Universitetet i Oslo 1964, universitetslektor i 1963, dosent i 1967 og professor i astrofysikk fra 1983 til 2003, samme sted.

Under opphold ved California Institute of Technology tidlig i 1960 årene studerte Maltby radiostråling fra aktive galakser (kvasarer). Hans publiserte resultater fra disse studiene vakte betydelig internasjonal anerkjennelse. Gjennom hele hans øvrige vitenskapelige karriere var Maltbys forskning hovedsakelig viet studier innen solfysikk. Blant mange viktige resultater fra hans forskning er hans studier av gass-strømninger i solflekker (Evershed effekt), målinger av intensiteten i solflekkenes umbra og penumbra over en rekke bølgelengder gjennom en årrekke som resulterte i nye modeller for solflekker. Disse siden er blitt brukt som standard modeller for solflekker. Hans seneste arbeider var knyttet til studier av bølgebevegelser i atmosfærelagene over solflekker som også vakte internasjonal interesse og anerkjennelse.

Maltby spilte viktige roller i en rekke nasjonale og internasjonale vitenskapelige råd og komiteer. Han var sentral i arbeidet med å sikre norsk medlemskap i European Space Agency (ESA). Det ble starten til norsk forskningsvirksomhet i rommet hvilket har ført til at Norge i dag spiller en betydelig rolle innen astronomisk romforskning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.