. Begrenset gjenbruk

Hans far var boktrykker Johannes Fridtjof Olsen (1898-1975) og mor Johanne Otelie Trondsen(1896-1988). Familien tok navnet Kolsaker i 1945. Per vokste opp i Narvik, tok realartium der i 1950 og startet studier ved Universitetet i Oslo samme høst. I 1958 tok han lektoreksamen i realfag ( cand. real.) med bifagene matematikk og fysikk, hovedfag i kjemi under veiledning av Endre Qvie Berner og Erling Reinholdt Bernatek. Studiet ble avbrutt av militærtjeneste i Tysklandsbrigaden i 1952.

Kolsaker var knyttet til Kjemisk institutt størstedelen av sitt yrkesliv. Han gikk gradene fra vitenskapelig assistent, via lektor i 1966 til professor fra 1992 til 2001. På begynnelsen av 1960-tallet hadde han et forskningsopphold ved University of Texas i Austin, 1982-3 var han engasjert av Norad i kjemiundervisningen ved Universitetet i Dar-es-Salaam, og i 1983-86 var han professor i organisk kjemi ved Institutt for kjemi, Universitetet i Tromsø.

Kolsakers fagområde var fysikalsk organisk kjemi, hvor han ga viktige bidrag. Han var vitenskapelig aktiv også i tiden etter han ble pensjonist i 2001, og helt frem til en måned før sin død arbeidet han videre med å fremstille nye kjemiske forbindelser og bestemme deres struktur i samarbeid med kolleger.

I hans tid skjedde det en faglig revolusjon i kjemi da stadig mer rafinerte instrumentelle analysemetoder ble innført. Kolsaker var en pioner i å ta i bruk  NMR i organisk kjemi ved instituttet. Han gjorde en stor og uselvisk innsats med å anskaffe og drifte nye NMR-spektrometere fra midt på 1960-tallet. Han veiledet mange hovedfags- og doktorgradsstudenter fram til gode eksamensresultater og avhandlinger.

Kolsaker deltok også aktivt i administrasjonen av Kjemisk institutt som undervisningsleder og instituttbestyrer. Kjemisk institutt var i 1990-årene universitetets største institutt med ca 175 ansatte. Han var i flere år medlem av en internasjonal gruppe som organiserer et europeisk symposium om organisk reaktivitet hvert annet år, og det var hans fortjeneste at symposiet ble lagt til Norge i 2003 (ESOR 9).

Kolsaker hadde også mange interesser utenfor kjemien som bridge, sjakk, orientering og golf. Golf helt fra tiden i Austin. Han var formann i Idrettslaget Tyrving i to perioder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.