Per Johannes Kolsaker

Faktaboks

Per Johannes Kolsaker
født:
30. september 1931, Narvik
død:
30. juni 2010, Akershus
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hans far var boktrykker Johannes Fridtjof Olsen (1898-1975) og mor Johanne Otelie Trondsen(1896-1988). Familien tok navnet Kolsaker i 1945. Per vokste opp i Narvik, tok realartium der i 1950 og startet studier ved Universitetet i Oslo samme høst. I 1958 tok han lektoreksamen i realfag ( cand. real.) med bifagene matematikk og fysikk, hovedfag i kjemi under veiledning av Endre Qvie Berner og Erling Reinholdt Bernatek. Studiet ble avbrutt av militærtjeneste i Tysklandsbrigaden i 1952.

Kolsaker var knyttet til Kjemisk institutt størstedelen av sitt yrkesliv. Han gikk gradene fra vitenskapelig assistent, via lektor i 1966 til professor fra 1992 til 2001. På begynnelsen av 1960-tallet hadde han et forskningsopphold ved University of Texas i Austin, 1982-3 var han engasjert av Norad i kjemiundervisningen ved Universitetet i Dar-es-Salaam, og i 1983-86 var han professor i organisk kjemi ved Institutt for kjemi, Universitetet i Tromsø.

Kolsakers fagområde var fysikalsk organisk kjemi, hvor han ga viktige bidrag. Han var vitenskapelig aktiv også i tiden etter han ble pensjonist i 2001, og helt frem til en måned før sin død arbeidet han videre med å fremstille nye kjemiske forbindelser og bestemme deres struktur i samarbeid med kolleger.

I hans tid skjedde det en faglig revolusjon i kjemi da stadig mer rafinerte instrumentelle analysemetoder ble innført. Kolsaker var en pioner i å ta i bruk NMR i organisk kjemi ved instituttet. Han gjorde en stor og uselvisk innsats med å anskaffe og drifte nye NMR-spektrometere fra midt på 1960-tallet. Han veiledet mange hovedfags- og doktorgradsstudenter fram til gode eksamensresultater og avhandlinger.

Kolsaker deltok også aktivt i administrasjonen av Kjemisk institutt som undervisningsleder og instituttbestyrer. Kjemisk institutt var i 1990-årene universitetets største institutt med ca 175 ansatte. Han var i flere år medlem av en internasjonal gruppe som organiserer et europeisk symposium om organisk reaktivitet hvert annet år, og det var hans fortjeneste at symposiet ble lagt til Norge i 2003 (ESOR 9).

Kolsaker hadde også mange interesser utenfor kjemien som bridge, sjakk, orientering og golf. Golf helt fra tiden i Austin. Han var formann i Idrettslaget Tyrving i to perioder.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg