Per Høst

Faktaboks

Per Høst
Født
5. desember 1907, Oslo
Død
28. desember 1971, Oslo

Per Høst på Galàpagos, 1955. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Per Høst
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Per Høst var en norsk zoolog og dokumentarfilmskaper. Realfagsstudier i 1927–1931 førte til undersøkelser omkring arktiske pattedyr og fugler, særlig ishavssel. I dette arbeidet tok han filmkamera i bruk, og etter flere år med kortfilmer laget han den helaftens dokumentarfilmen Nordover (1937). Hans mest kjente film er den prisbelønte Same Jakki (1957), som skildret et år blant flyttsamer i Finnmark.

Verden rundt

Livet som forsker og eventyrer førte Høst verden rundt, og hans tidlige filmproduksjon er dominert av reise- og naturfilmer. Fra hjemlige trakter laget han Drivis og selfangst (1938). Høst brukte sine mange filmer om dyr, fugler og natur på foredragsturneer i inn- og utland. Under krigen var han tilknyttet den norske informasjonstjenesten i USA, og laget filmer om nordmenn i krig og militære instruksjonsfilmer for de allierte styrkene.

Etter krigen foretok han ekspedisjoner til Mellom-Amerika, Colombia og Galápagosøyene for å studere dyreliv og indianske kulturer, og etter hvert var det etnologiske filmer som fenget mest. Hans gjennombrudd var publikumssuksessen Gjensyn med Jungelfolket (1950), som var basert på hans mange besøk hos choko-indianerne i Panama.

Ekspedisjoner på film

Hans neste store dokumentarfilm var Naturen og eventyret (1953) som inneholdt scener fra fangstliv i nordområdene Svalbard, Grønland og Newfoundland, og møter med cuna-indianerne i Sør-Amerika. Ekspedisjonsfilmene, deriblant Ecuador (1953) og Galapagos (1955) som han laget sammen med Thor Heyerdahl, var dyre å produsere, og Høst delte dem derfor opp i kortfilmer som han fikk satt opp som forfilmer på kinoene.

Prisbelønt om samer

Den prisbelønte Same Jakki (1957), som skildret et år blant flyttsamer i Finnmark, er Høsts mest kjente film. Den ble vist under Filmfestivalen i Cannes, og vant både Filmkritikerprisen og Aamot-statuetten. Han fortsatte som dokumentarfilmskaper for film og fjernsyn (NRK og BBC) og som foredragsholder frem til sin død. Hans siste film ble Same Ællin (1971), en oppfølger om samene i Finnmark. Høst gav også ut flere bøker, blant annet Hva verden viste meg (1952) og The Laplanders (1964).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg