Per Høst, født i Oslo, norsk zoolog og dokumentarfilmskaper. Realfagsstudier 1927–31 førte til undersøkelser omkring arktiske pattedyr og fugler, særlig ishavssel. I dette arbeidet tok han filmkamera i bruk, og etter flere år med kortfilmer laget han den helaftens dokumentarfilmen Nordover (1937). Høsts liv som forsker og eventyrer brakte ham vidt omkring, og hans tidlige filmproduksjon er dominert av reise- og naturfilmer. Fra hjemlige egner laget han Drivis og selfangst (1938). Høst brukte sine mange filmer om dyr, fugler og natur på foredragsturneer i inn- og utland. Under krigen var han knyttet til den norske informasjonstjenesten i USA, og laget filmer om nordmenn i krig og militære instruksjonsfilmer for de allierte styrkene.

Etter krigen foretok han ekspedisjoner til Mellom-Amerika, Colombia og Galapagos for å studere dyreliv og indianske kulturer, og etter hvert var det etnologiske filmer som fenget mest. Hans gjennombrudd var publikumssuksessen Gjensyn med Jungelfolket (1950), som var basert på hans mange besøk hos choko-indianerne i Panama. Hans neste store dokumentarfilm var Naturen og eventyret (1953) som inneholdt scener fra fangstliv i nordområdene Svalbard, Grønland og New Foundland, og møter med cuna-indianerne i Sør-Amerika. Ekspedisjonsfilmene, bl.a. Ecuador (1953) og Galapagos (1955) som han laget sammen med Thor Heyerdahl, var dyre å produsere, og Høst delte dem derfor opp i kortfilmer som han fikk satt opp som forfilmer på kinoene.

Høsts mest kjente film er den prisbelønte Same Jakki (1957), som skildret et år blant flyttsamer i Finnmark. Han fortsatte som dokumentarfilmskaper for film og fjernsyn (NRK og BBC) og som foredragsholder frem til sin død. Hans siste film ble Same Ællin (1971), en oppfølger om samene i Finnmark. Høst gav også ut flere bøker, bl.a. Hva verden viste meg (1952) og The Laplanders (1964).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.