Per Dybvig

Faktaboks

Per Dybvig
Født
27. januar 1964, Stavanger
Jegeren -en fortelling fra skogen er Per Dybvigs debut som bildebokskaper, for første gang med egenskrevet tekst. Dybvig skildrer et bisart, usivilisert og grotesk-vakkert skogsunivers, befolket av menneskelige dyr og dyriske mennesker. Teksten er kort og gåtefull, og tegningene er utført med syltynn sort tusj på hvitt papir. Boka ble utgitt på CappelenDamm i 2015. I 2016 ble den kåret til Årets vakreste bok, i konkurransen Årets vakreste bøker.

Per Dybvig er en norsk illustratør, tegnekunstner og bildebokforfatter, særlig kjent for sine røffe og fantasirike dyrefigurer i en rekke kjente bildebøker for barn. Han har også selv forfattet to bildebøker for voksne, med burleske, detaljrike tegninger. Gjennom årene har han mottatt flere høythengende priser for sine bildebøker, blant annet Bokkunstprisen og utmerkelsen Årets vakreste bok. Han bor og arbeider i Stavanger.

Avistegning og bokillustrasjon

Illustrasjon hentet fra bildeboka Svartfossen (2018), som er Per Dybvigs andre bok der han selv står for både tekst og illustrasjoner.

Illustrasjon fra Per Dybvigs bok «Svartfossen»
Av /Copyright Per Dybvig/Flamme Forlag.

Dybvig har utdannelse fra grafisk formgivningslinje ved Bergland vidaregåande skole 1983–1985. Han arbeidet i flere år som avistegner for Rogalands Avis og Stavanger Aftenblad. Siden 1988 har han illustrert rundt 80 bøker. Av disse er mer enn 20 bildebøker for barn, og flere av disse har blitt svært populære.

Dybvig har samarbeidet med flere kjente forfattere, blant annet med Marit Nicolaysen om serien om Svein og rotta, med Bjørn F. Rørvik om bildebøkene om Reven og grisungen og med Jo Nesbø om barnebokserien om Doktor Proktor. Videre har han illustrert barnebøker av blant andre Ingvar Ambjørnsen, Trond Brænne og Torgeir Rebolledo Pedersen. Han har også illustrert flere av bøkene til humoristen Per Inge Torkildsen.

I 2015 ga han ut boka Jegeren -en fortelling fra skogen, og debuterte dermed som bildebokskaper, for første gang med egenskrevet tekst. Med syltynne tusjstreker og gåtefulle setninger skildrer han et bisart og fantasirikt skogsunivers. Debuten ble markert med separatutstilling av bokas originaltegninger i Galleri Opdahl i Stavanger. I 2018 fulgte han opp med den burleske bildeboka Svartfossen, hvor han veksler mellom ulike tegneteknikker og viser fram et mangfoldig galleri av sære og unike personligheter.

Fra Per Dybvigs bok Jegeren -en fortelling fra skogen (2015).
Foto av et oppslag fra Per Dybvigs illustrerte bok "Jegeren -En fortelling fra skogen" (2015)

En prisbelønnet og spontan bildeverden

Tegnestilen hans er særegen, med et ærlig rufsete og spontant uttrykk, men også svært preget av presisjon. Det er varme, humor og følsomhet i streken samtidig som de unike karakterene hans ofte fremstår som groteske, røffe og/eller tragiske. Han er spesielt kjent for sine originale dyre-personligheter. Tegningene er oftest utført for hånd, med penn og blekk eller gråblyant, og fargelagt med fargeblyanter.

Per Dybvig har gjennom årene mottatt en rekke høythengende priser for sine bokillustrasjoner. I 2015 vant han Teskjekjerringprisen sammen med forfatter Bjørn F. Rørvik, og i 2013 mottok han den gjeve Bokkunstprisen. Han har mottatt både Bildebokprisen (2005) og Illustrasjonsprisen (2010), Stavanger kommunes kulturpris (2014) samt flere priser i Årets vakreste bøker.

Per Dybvig sto for illustrasjonene i bildeboka Kumatpakkene av Bjørn F. Rørvik, utgitt på CappelenDamm i 2005.
Av /CappelenDamm.

Utstillinger

Som billedkunstner har han hatt separatutstillinger blant annet i New York, Wien og Berlin, samt flere steder i Norge, blant annet på Tegnerforbundet i 2009. Han har også deltatt på en rekke kollektivutstillinger i inn- og utland. Videre har han høstet stor anerkjennelse for sine animasjoner, som blant annet ble vist ved Tegnebiennalen 2010, Momentum Kunsthall, og ved flere utenlandske gallerier.

Dybvig er medlem av Tegnerforbundet og Norske Billedkunstnere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Nummedal, Geir. (2015). «De hadde blitt pint i hjel bak låven rett etter budrunden». I: Vinduet, Nr.2/15. Fulltekst hos Forlagsliv

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg