Faktaboks

Per Christian Ellefsen
Født
14. februar 1954

Per Christian Ellefsen har gjort stor suksess som den pussige Elling i både film- og sceneversjonene av Ingvar Ambjørnsens romanserie. Her sammen med Grete Nordrå som Mor i Eva Isaksens film Mors Elling (2003).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Per Christian Ellefsen er en norsk skuespiller.

Han har blant annet vært ansatt ved Sogn og Fjordane Teater og ved Oslo Nye Teater, og har fra 1997 vært ved Nationaltheatret. Ellefsen er en humørfylt komiker i farser og revyer, blant annet i Oslorevyen Pink Pønk Persianer, Eugène Ionescos Neshornet, Neil Simons Mine hemmelige memoarer, William Shakespeares En midtsommernattsdrøm og Oscar Wildes Hvem er Earnest?.

Ellefsen er også kjent for sine eventyrskikkelser, som Jonathan i Thorbjørn Egners Folk og røvere i Kardemomme by og som Astrid Lindgren-skikkelsen Karlsson på taket. Han gjorde seg bemerket som musikalaktør i gruppeteateroppsetningen av Godspell (ABC-teatret, 1983). Til alvorligere oppgaver hører Smerdiakov i Brødrene Karamasov og tittelrollen i Idioten, begge av Fjodor Dostojevskij. Henning Mankell skrev forestillingen En gammel mann som danser (2003) spesielt for ham.

Han fikk Amandaprisen for tittelrollen i den Oscar-nominerte spillefilmen Elling (2001), som ble fulgt av Mors Elling (2003) og Elsk meg i morgen (2005), alle basert på Ingvar Ambjørnsens romaner. Ellefsen ble tildelt Gullruten som beste TV-skuespiller 2001 for rollen som Trosten i Soria Moria (2000).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg