Per Askim

Faktaboks

Per Askim
Født
24. februar 1881, Moss
Død
8. mars 1963, Oslo
Av .

Artikkelstart

Per Askim var en norsk sjøoffiser med kommandørs rang, som etter en lang militær karriere var sjef for Ofotenavdelingen og panserskipene i Nord-Norge da Norge ble angrepet av Nazi-Tyskland, 9. april 1940. Han gikk selv ned med Panserskipet Norge, men overlevde.

Karriere

Askim gikk i 1896, som 15-åring, inn i handelsflåten, for å få nødvendig erfaring for å bli tatt opp ved Sjøkrigsskolen. I 1904 tok han øverste avdeling ved skolen, og fikk tilsetting i Marinen, først som sekondløitnant i 1901 og premierløitnant i 1904; fra 1910 som kaptein.

Ved unionsoppløsningen i 1905 var Askim sjef for en torpedobåt, deretter var han tilbeordret Marinestyrelsen i Forsvarsdepartementet, til 1907. I årene 1907–1911 bestyret han Larvik sjømannsskole. Han var inspeksjonsoffiser, lærer og fungerende leder for Sjøkrigsskolen i Horten fra 1911 til 1919, for så å bli utnevnt til kaptein ved Distriktskommandoen i Horten. Deretter tjenestegjorde han ved Admiralstaben (1921–1930), før han tiltrådte som avdelingssjef i Fyrvesenet. Han ble utnevnt til kommandørkaptein i 1935 og kommandør i 1940.

Krigsinnsats

Under første verdenskrig deltok Askim i nøytralitesvakt i Norge, blant annet om bord i skipene Tordenskjold og Frithjof.

Under andre verdenskrig deltok Askim først i kampene i Norge, deretter fra eksil i USA og Storbritannia.

Ved angrepet på Norge var Askim sjef for panserskipet Norgeog panserskipdivisjonen i Nord-Norge, som besto av Norge og Eidsvold, to ubåter og støttefartøy. Avdelingen ble satt inn i nøytralitetsakt, og ble sendt til Nord-Norge i desember 1939 under betegnelsen Ofotenavdelingen. Fra 4. april 1940 var Askim skipssjef på Norge og fungerende sjef for 3. Sjøforsvsarsdistrikt.

Om morgenen 9. april 1940 kom tyske krigsskip inn mot Narvik, og krevde at de norske marinestyrkene skulle overgi seg. Askim avslo kravet, og fulgte dermed ordren han hadde fått en dag tidligere om å møte et angrep på Narvik med makt. Begge panserskipene ble torpedert av de tyske styrkene, og sank. Askim gikk ned med sitt skip, men overlevde etter å ha blitt plukket opp etter lang tid i vannet av et tysk fartøy.

Etter felttoget dro Askim til England, før han fikk stillingen som marineattaché i Washington D.C. i 1940. I 1943 ble han kalt tilbake til London og virket der i Forsvarets overkommando, hvor han var med og planlegge overtakelsen av Norge. Askim var således med i en konvoi til Murmansk høsten 1944.

8. mai 1945 kom Askim til Oslo som medlem av den første allierte kommisjon til Norge, og var tilstede da de tyske representanter underskrev dokumentet om kapitulasjon.

Per Askim ble så sjef for Marinekommando Østlandet inntil han i desember 1945 gikk av ved nådd militær aldersgrense. Deretter, fram til pensjonsalder i 1952, var han tilbake i sin sivile stilling i Fyrvesenet. I 1946–1949 var Askim sjømilitært medlem av den militære undersøkelseskommisjon som ble nedsatt for å granske forhold i Forsvaret før og under krigen. Askim ble i 1942 tildelt Krigskorset med sverd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg