Per Askim var en norsk sjøoffiser som ledet panserskipene i Nord-Norge 9. april 1940. 

Askim gikk ut fra Sjøkrigsskolen i 1904 og tjenestegjorde deretter i en rekke forskjellige posisjoner. Han var sjef på torpedobåt, lærer og stabsoffiser utover 1920-tallet. Som så mange andre offiserer måtte Askim søke sivilt arbeid i deler av mellomkrigsårene, og på 1930-tallet jobbet han derfor i Fyrvesenet

I 1939 ble Askim sjef for panserskipet Norge og panserskipdivisjonen i Nord-Norge, som bestod av Norge og Eidsvold, to ubåter og støttefartøy). Om morgenen 9. april 1940 kom tyske krigsskip inn mot Narvik, og krevde at de norske marinestyrkene skulle overgi seg. Askim avslo kravet, for å følge ordren han hadde fått en dag tidligere om å møte et angrep på Narvik med makt. Men både Norge og Eidsvoll ble etter kort tid torpedert av tyskerne og sank. Askim overlevde, mens sjefen på Eidsvold, Odd Isaachsen Willoch, døde.

Etter felttoget reiste Askim til England, før han fikk stillingen som marineattaché i Washington D.C. i 1940. I 1943 ble han kalt tilbake til London og virket der i Forsvarets Overkommando hvor han var med og planlegge overtakelsen av Norge.

8. mai 1945 kom Askim til Oslo som medlem av den første allierte kommisjon til Norge og var tilstede da de tyske representanter underskrev dokumentet om kapitulasjon.

Per Askim ble så sjef for marinekommando Østlandet inntil han i desember 1945 gikk av ved nådd militær aldersgrense.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.