Pepetela

Faktaboks

Pepetela
pseudonym for Artur Carlos Maurício Pestana dos Santos
Uttale
pepetˈela
Født
29. oktober 1941, Benguela, Angola

Artikkelstart

Pepetela er en av de fremste angolanske forfatterne. Han har portugisisk bakgrunn, og har gjennom en rekke romaner skildret nyere angolansk historie:

  • Mayombe (1980) henter stoff fra frigjøringskrigen mot portugiserne og skildrer livet til en geriljagruppe
  • O Cão e os Caluandas (1985) betrakter livet i hovedstaden Luanda fra en hunds perspektiv
  • I Yaka (1985) fortelles historien om en portugisisk familie fra deres ankomst til Angola i 1890 frem til landets selvstendighet i 1975
  • Lueji (1991) kontrasterer det før-koloniale og det post-koloniale Angola

I 1992 kom den store generasjonsromanen A Geração da Utopia, som forteller om en gruppe studenter som slutter seg til frigjøringskampen, opplever det selvstendige Angola og borgerkrigen, og ender i desillusjon.

I 1997 fikk Pepetela Camões-prisen for portugisisk-språklig litteratur for romanen Parábola do Cágado Velho fra 1996 (Den gamle skilpadden, 2003). A Gloriosa Familia fra 1997 (Den ærerike familien, 2006) er en historisk roman om kolonialiseringen av Angola.

I to romaner om den hemmelige politimannen Jaime Bunda (James Bond, Bunda betyr også rumpe) kommer han med satiriske skildringer av angolansk samtid: Jaime Bunda, Agente Secreto (2001) og Jaime Bunda e a morte do americano (2003). I 2005 kom romanen Predadores. Han har også skrevet drama og essays.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg