People's Front for Democracy and Justice

PFDJ, politisk parti i Eritrea. PFDJ ble etablert 1994 da den tidligere eritreiske folkets frigjøringsfront EPLF (Eritrean Peoples' Liberation Front) ble omdannet til politisk parti. PFDJ har vært regjeringsparti i Eritrea siden selvstendigheten i 1993.

Faktaboks

uttale:
pi:plz frʌnt fə dimˈåkrəsi ən dʒˈʌstis
også kjent som:

Həzbawi Gənbar nəDämokrasən Fətəḥən (Tigrinya)

Forløperen til PFDJ, EPLF ble dannet omkring 1970 etter at den brøt ut av ELF som siden begynnelsen av 1960-tallet hadde dominert den eritreiske frigjøringskampen. EPLF, dominert av kristne fra det eritreiske høylandet, sørget for Eritreas selvstendighet i 1993. Ideologisk var denne bevegelsen preget av marxist-leninistisk tenking, men forlot dette gradvis fra midten av 1980-tallet, og formelt sett 1994. Issaias Afewerki var EPLFs generalsekretær fra 1987.

I 1994, ett år etter Eritreas selvstendighet vedtok EPLFs tredje partikongress å gjenskape seg selv som et politisk parti, og tok navnet People's Front for Democracy and Justice. Partiet skulle være styrt et eksekutivt råd med 19 medlemmer og en generalforsamling med 75 medlemmer. Flesteparten av generalforsamlingen var rekruttert fra EPLFs yngre garde, og fikk automatisk sete i Eritreas nye lovgivende forsamling.

PFDJ var også ansvarlig for landets nye charter – som igjen var utgangspunktet for den ennå ikke iverksatte grunnloven. Dette charteret var klart nasjonalistisk – med nasjonalist-sosialistiske overtoner – hvor demokrati og sosial og økonomisk likhet var krumtappene.

Veldig lite er kjent om PDJFs indre liv, men det er klart at partiets leder og Eritreas president, Issaias Afewerki har undergravd partiets administrative organ. Dette ble gjort tydelig etter arrestasjonene av den såkalte G15-gruppen som opponerte mot presidenten i 2001, og etter utrenskningene som kom etter nederlaget i krigen mot Etiopia (1998-2000). PDJF har ikke avholdt en eneste partikongress siden etableringen i 1994, det eksekutive råd sies å være redusert med en tredjedel (noen i fengsel, noen i diasporaen, mens andre er drept), og den daglige driften er ivaretatt av partiets sekretariat. Issaias Afewerki er fremdeles partiets formann, Al-Amin Mohammed Seid er generalsekretær, mens Yemane Gebreab er talsmann.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg