Den første kolonisasjon av Pennsylvania utgikk fra Nya Sverige. Den engelske kongen Karl 2 gav 1681 et landområde, som omfattet størstedelen av Pennsylvania, til kvekeren William Penn, som staten har navn etter (Penns skoger, av latin silva, 'skog').

Samfunnet bygde blant annet på religiøs toleranse, og Pennsylvania trakk til seg mange briter, irer, tyskere og franske hugenotter; Philadelphia ble den største byen i de nordamerikanske kolonier.

Ole Bull forsøkte 1852 å grunnlegge en norsk koloni, Oleana, i Pennsylvania. De franske fortene i Vest-Pennsylvania ble erobret 1754–63, og Pittsburgh grunnlagt der Fort Duquesne hadde ligget. Mange av revolusjonskrigens kamper ble utkjempet i Pennsylvania. Under borgerkrigen spilte Pennsylvania en aktiv rolle, og et avgjørende slag (Gettysburg) ble utkjempet her. Utviklingen av kull- og stålproduksjonen på 1800-tallet ble til tider fulgt av voldsomme arbeidskamper.

Statens navn i amerikansk dagligtale, The Keystone State, Sluttstenstaten, sikter til Pennsylvanias sentrale posisjon blant de 13 stater som grunnla unionen i 1776.

Pennsylvania sender 2 senatorer og 18 representanter til kongressen i Washington.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.