Peninsula Shield Force

Artikkelstart

Peninsula Shield Force (PSF) er en flernasjonal militær innsatsstyrke opprettet av Golfrådet (Gulf Cooperation Council, GCC) på Den arabiske halvøy i 1984, etter en politisk beslutning i 1982 – og som følge av utbruddet av den første Golfkrigen i 1980. Styrken er et kollektivt sikkerhetsinstrument etablert for å kunne møte militær aggresjon mot rådets medlemsland, eller indre sikkerhetspolitiske trusler mot medlemslandenes regimer. PSF bygger på prinsippet om kollektiv og integrert sikkerhet, og styrken kan påkalles av de enkelte medlemsland – og settes inn ved enighet.

Forsvarsstyrken ble opprettet med ca. 5000 soldater for deretter å utvides til ca. 10 000 organisert i to brigader, og er senere utvidet til rundt 40 000 soldater. PSF er sammensatt av styrkeelementer fra alle GCCs medlemsland, under felles kommando. Den har hovedkvarter ved Hafar al-Batin i det østlige Saudi-Arabia, og avdelinger utplassert i de enkelte medlemsland.

Styrken har vært satt inn i flere mindre operasjoner, første gang da den ble utplassert som et defensivt tiltak i Kuwait i 1986, etter at iranske styrker gikk inn i Faq-halvøya tilhørende Irak. Elementer fra PSF ble også satt inn sammen med saudiske avdelinger ved Saudi-Arabias grense som følge av uro ved grensen til Jemen. PSF var ikke sterk nok til å spille noen vesentlig rolle under den andre Golfkrigen (1990–91), men deltok i frigjøringen av Kuwait i mars 1991. Den ble deretter forsterket blant annet ved felles operasjonelle prosedyrer, og koordinert utdanning, trening og øving. Under den tredje Golfkrigen (2003) ble enheter fra PSF utplassert i Kuwait for å beskytte landet ved eventuelle angrep fra Irak.

I 2006 ble PSF, etter saudisk initiativ, utviklet til en hurtig reaksjonsstyrke, med avdelinger stasjonert i sine hjemland, men underlagt felles kommando. Styrken kunne derved raskt settes inn ved behov, hvilket skjedde under opprøret i Bahrain i 2011–12. Da ble PSF-enheter fra De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia satt inn for å bistå Bahrains regjering i å sikre militær infrastruktur og landets grenser, mens Bahrains egne sikkerhetsstyrker konfronterte opprørerne. Dette var det første tilfellet der PSF ble brukt i en situasjon med interne sikkerhetsutfordringer i et medlemsland.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg