Peisistratidene var et dynasti av tyranner som dominerte Athen fra 561 fvt. til 510 fvt. Peisistratos tilhørte en av Athens adelige familier, som var i stadig innbyrdes strid i det 6. århundret fvt. Han ser ut til å ha kommet til makten ved å alliere seg med de fattigste av borgerne, og førte som tyrann en folkevennlig politikk, i stor grad i overensstemmelse med Solons lover. Peisistratidene satte i gang store byggeprosjekter, grunnla festivaler og bandt Athens territorium og befolkning nærmere sammen.

Peisistratos ble fordrevet av sin adelige rivaler to ganger, og var derfor kun tyrann sammenhengende i 561 fvt., 559–556 fvt. og deretter fast fra 545 fvt. til sin død i 528 fvt. Hans sønner Hippias og Hipparkos overtok deretter styret. Hippias ser ut til å ha hatt en overordnet rolle, og videreførte farens politikk. Da Hipparkos ble drept av adelsmennene Harmodias og Aristogeiton i 514 fvt., ble tyranniet mer undertrykkende, og motstanden mot det økte.

Kleisthenes lyktes i få spartanerne til å frigjøre Athen i 510 fvt. ved å bestikke orakelet i Delfi. Demokratiet ble grunnlagt i 508/507 fvt. Hippias flyktet til perserne og opptrådde som rådgiver under den persiske invasjonen i 490 fvt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg