Peisistratidene

Artikkelstart

Peisistratidene var et dynasti av tyranner som dominerte Athen fra 561 fvt. til 510 fvt. Peisistratos tilhørte en av Athens adelige familier, som var i stadig innbyrdes strid i det 6. århundret fvt. Han ser ut til å ha kommet til makten ved å alliere seg med de fattigste av borgerne, og førte som tyrann en folkevennlig politikk, i stor grad i overensstemmelse med Solons lover. Peisistratidene satte i gang store byggeprosjekter, grunnla festivaler og bandt Athens territorium og befolkning nærmere sammen.

Peisistratos ble fordrevet av sin adelige rivaler to ganger, og var derfor kun tyrann sammenhengende i 561 fvt., 559–556 fvt. og deretter fast fra 545 fvt. til sin død i 528 fvt. Hans sønner Hippias og Hipparkos overtok deretter styret. Hippias ser ut til å ha hatt en overordnet rolle, og videreførte farens politikk. Da Hipparkos ble drept av adelsmennene Harmodias og Aristogeiton i 514 fvt., ble tyranniet mer undertrykkende, og motstanden mot det økte.

Kleisthenes lyktes i få spartanerne til å frigjøre Athen i 510 fvt. ved å bestikke orakelet i Delfi. Demokratiet ble grunnlagt i 508/507 fvt. Hippias flyktet til perserne og opptrådde som rådgiver under den persiske invasjonen i 490 fvt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg