Faktaboks

Peder Syv

Peder Pedersen Syv

Født
22. februar 1631, Syv ved Roskilde, Danmark
Død
17. februar 1702, Hellested, Danmark
P. Hansen
P. Hansen
Av /Illustreret Dansk Litteraturhistorie bind 1.

Peder Syv, dansk språkforsker og folkeminnesamler, fra 1664 til sin død sogneprest i Hellested i Stevns herred på Sjælland. Syv var den første som skrev om dansk grammatikk på morsmålet (Nogle Betænkninger om det Cimbriske Sprog, 1663; Den Danske Sprog-Kunst eller Grammatica, 1685).

Størst betydning fikk han som utgiver av folkedikting og tradisjonsstoff. Aldmindelige Danske Ord-Sproge og korte Lærdomme (1682–88) inneholder omkring 15 000 ordtak og talemåter, nedtegnet etter danske, norske og europeiske trykte og håndskrevne kilder.

I 1695 ga Syv ut Danske Viser, som bygger på Anders Sørensen Vedels Hundreviseboka. Syv supplerte samlingen med ytterligere ett hundre viser fra håndskrevne visebøker, flygeblad og muntlig tradisjon. Boka kom i mange opplag utover på 1700-tallet, og fikk betydning for den muntlige folkevisetradisjonen både i Danmark, Norge og på Færøyene. I Norge gikk boka under navnet Tohundreviseboka eller Kjempeviseboka.

Syv hevdet morsmålets rett i sine skrifter. Ved siden av Peder Claussøn og Petter Dass stod Syv i Norge som et av folkelesningens tre store navn.

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Er det noen kopling mellom Kjempeviseboka og Kjempeviseslåtten?

svarte Klaus Johan Myrvoll

Ja, i den forstand at båe titlane går attende på nemninga «kjempevise», som er ein av hovudkategoriane av folkeviser. Ordet «kjempe» her tyder ‘helt’, ikkje ‘rise, troll’ som i ein del moderne språkbruk.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg